sluit

The Man Who Stole Banksy

Film
Picl

Vanaf donderdag 2 mei vertonen we de fascinerende documentaire The Man Who Stole Banksy. In deze documentaire vertelt regisseur Marco Proserpio het verhaal over de tocht van een gestolen kunststuk van de Britse kunstenaar Banksy. Proserpio duikt in een wereld waar kunst, als publiek eigendom, te koop wordt aangeboden. Is dat uiteindelijk geen diefstal?

In 2007 is de anonieme, Britse kunstenaar Banksy in het Israëlische Bethlehem. Hij besluit een politiek statement te maken en roept kunstenaars op om de muur die Israël van Palestina scheidt te beschilderen. Zelf schildert hij zijn inmiddels beroemde werk ‘Donkey Documents’, waar een soldaat de identiteitspapieren van een ezel controleert. De muurschildering wordt door de lokale bevolking met ergernis en grote afkeur bekeken. Het verhaal van The Man Who Stole Banksy begint als Walid, een lokale taxichauffeur besluit het werk uit de muur te zagen en op eBay te zetten. Het werk gaat van het stoffige Bethlehem naar alle gerenommeerde musea van de wereld en uiteindelijk belandt het op een kunstveiling. Deze gebeurtenis was de start van de discussie over het eigendomsrecht van ‘street art’.

Marco Proserpio probeert in zijn nieuwste werk The Man Who Stole Banksy antwoord te vinden op de vragen rondom deze fascinerende gebeurtenis. Hij interviewt kunstliefhebbers en handelaren, bewoners uit Bethlehem en advocaten om een duidelijk beeld te creëren van het grijze gebied rondom street artists en hun eigendomsrechten. The Man Who Stole Banksy is de eerste lange documentaire van Proserpio. Hij laat met dit werk zien een veelbelovend regisseur te zijn. Op het São Paulo International Film Festival is Proserpio beloond met een nominatie voor Beste Film in de New Directors Competition.

 • Laat boeiend zien hoe alles tot handelswaar gemaakt kan worden – ook anonieme, vluchtige straatkunst
  NRC
 • Sterke documentaire door zijn objectieve standpunt
  InDeBioscoop.nl
 • Gedegen gemaakt en met veel passie en emotie
  deProtagonisten.nl
 • Pakkende film over straatkunst
  de Kunstenaar

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden