sluit

The Other Side of Hope

Film

Finse tragikomedie van Aki Kaurismäki, over nukkige ex-handelsreiziger Wikström die in het steegje achter zijn restaurant een ondergedoken asielzoeker vindt.

Wikström was handelsreiziger. Nu runt hij restaurant De Gouden Pint, dat hij heeft gewonnen in een spelletje poker. Onder zijn nukkige voorkomen schuilt een klein hartje; zo schuift hij zijn nieuwe personeel makkelijk een voorschot toe. Zijn medeleven wordt nog meer op de proef gesteld, wanneer een groepje asielzoekers op zijn pad belandt.

In het steegje achter zijn restaurant bivakkeert Khaled. Hij is het geweld van Aleppo ontvlucht, om in Helsinki met uitzetten te worden bedreigd. Nu verschuilt hij zich en probeert het personeel van De Gouden Pint hem aan een vals identiteitsbewijs te helpen. Wikström zit niet echt op hem te wachten, maar kan hem ook niet aan zijn lot overlaten.

The Other Side of Hope (originele titel: Toivon tuolla puolen) markeert de terugkeer van de Finse filmmaker Aki Kaurismäki. Hij sleepte er op de Berlin International Film Festival de Zilveren Beer mee binnen. Deze droogkloot met een herkenbare stijl regisseerde hiervoor de tragikomedie Le Havre en eerder ook The Man Without A Past, waarmee hij de Grand Prix op het Filmfestival van Cannes won.

De sfeer in zijn films wordt vaak vergeleken met die van Jim Jarmusch (Night on Earth). Vooral vanwege het gevoel voor humor en het minimalisme. Owen Gleiberman, de hoofdrecensent van Variety, schrijft zelfs dat Kaurismäki met deze film de stijl van Jarmusch op het topje van zijn kunnen – in de jaren negentig – evenaart. Maar dan ‘met een onderwerp dat niet actueler had kunnen zijn’.

  • Goede balans tussen tragiek en komedie
    Filmtotaal
  • Een uniek vluchtelingendrama
    Filmvandaag
  • Een realistisch vluchtelingenrelaas prachtig gecombineerd met slapstick
    de volkskrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden