sluit

The Photograph

Film
LUX bij je thuis
LUXdocs
Picl

In The Photograph ontketent één foto een wervelwind van bijzondere verhalen. Over New York en haar zwarte bewoners, over trots en traditie, over de kracht van fotografie, en over de grootvader van regisseur Sherman De Jesus.

De Jesus vertrekt met een duidelijke missie naar New York: achterhalen welk verhaal er schuilgaat achter de enige foto die hij van zijn grootvader, Juan de Jesus, heeft. Een zwart-wit portret van een trotse man in een wit tropenpak, een echte heer anno 1920.

Belangrijk detail: Juan de Jesus was een zwarte man. Fotograaf James Van Der Zee (1886-1983) legde deze tijdsgeest vast in tienduizenden foto’s. Hij bracht zwarte mensen in beeld zoals ze zelf graag gezien wilden worden: van hun beste kant, in hun mooiste pak, als de mensen die ze waren.

The Photograph maakt zichtbaar welke revolutie Van Der Zee’s werk ontketende en hoe het gedachtegoed van de Harlem Renaissance nog overal in Harlem voortleeft. Van hedendaagse fotografen als Jamel Shabazz, die zich door Van Der Zee laten inspireren, tot de bittere strijd van activisten tegen de gentrificatie van de wijk die nog altijd symbool staat voor black pride en zwarte cultuur.

  • Langdradig wordt het nooit, vanwege de Amerikaanse spirit, de rijkdom aan verhalen, de passende muziek en de visuele intermezzo’s.
    Cinemagazine
  • In de hoogst originele documentaire The Photograph zie je hoe de Nederlandse regisseur met de foto in de hand naar Harlem reist, naar de plek waar zijn grootvader zich rond 1920 liet vastleggen.
    Trouw
  • The Photograph voelt alsof je ronddwaalt in Harlem. Je hoort verhalen, laat ze inwerken en reist verder. Zoals de De Jesus’ grootvader moet hebben gedaan.
    NRC

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?