sluit

The Poetess

Movies that Matter
Film
Movies that Matter
Picl

Geniet van de mooiste mensenrechtenfilms, met deze keer de documentaire The Poetess. Na afloop is er een verdiepend gesprek over de film.

THE POETESS
Million’s Poet is een televisieprogramma dat vanuit Abu Dhabi wordt uitgezonden en in de Arabische wereld zeer populair is. Het draait hier niet om de zang- of danskunsten van de deelnemers, zoals bij veel westerse programma’s, maar om de dichtkunst. Het zijn vooral mannen die meedoen aan de wedstrijd. Wanneer Hissa het programma voor het eerst op televisie ziet, valt het haar tegen dat er zo weinig noemenswaardige vrouwelijke deelnemers zijn en ze meldt zich aan. Tot haar vreugde wordt ze uitgenodigd om mee te doen en al snel verwerft ze internationale bekendheid met haar kritische gedichten over extremisme en ongelijke behandeling van mannen en vrouwen.

De documentaire schetst aan de hand van gesprekken met Hissa en televisiefragmenten van de show een beeld van de Saudische samenleving; hoe het openbare leven voor vrouwen door de jaren heen drastisch veranderde door de toenemende striktheid en steeds extremere religieuze regelgeving.

De film is Arabisch gesproken en Engels ondertiteld. Het nagesprek is in het Engels.

NAGESPREK
Na afloop van de film gaan we in gesprek met Saskia Glas, die haar promotie onderzoek richt op vrouwenrechten in het Arabische Midden-Oosten en Noord Afrika. Hedendaagse publieke debatten impliceren dat burgers in alle Arabisch landen elke vorm van gelijkheid tussen mannen en vrouwen afkeuren. Als verklaring wordt vaak simplistisch naar de Islam verwezen.

Maar gaat de religiositeit van Arabische burgers wel altijd gepaard met het afkeuren van elke vorm van gendergelijkheid? En geldt dat voor alle vormen waarop mensen religie beleven, van moskeebezoeken tot spirituele gevoelens? En gaat dat overal, van Tunesië tot Saudi Arabië, op precies dezelfde manier? Saskia Glas’ promotieonderzoek beantwoordt deze vragen door de relaties tussen religiositeit en steun voor gendergelijkheid genuanceerd en grondig uit te diepen.

MOVIES THAT MATTER
Met Movies that Matter On Tour brengt Movies that Matter festivalfavorieten naar filmtheaters door heel Nederland, ook naar ons. Maandelijks kan je een spraakmakende film zien, met een inleiding of nagesprek met inspirerende gasten.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden