sluit

The Professor and the Madman

Film
Blikverruimers

De biografische dramafilm The Professor and the Madman vertelt hoe het eerste Oxford English Dictionary tot stand kwam, met o.a. Mel Gibson, Sean Penn en Natalie Dormer. Farhad Safinia’s nieuwste werk is vanaf donderdag 11 juli te zien.

Halverwege de 19e eeuw loopt het ontwikkelen van het eerste Oxford English Dictionary vast. Een van de leden van het comité oppert de onopgeleide autodidact James Murray (Mel Gibson) uit te nodigen. Murray krijgt tot zijn grote verbazing de taak om het project voort te zetten en tot een goed einde te brengen. Maar waar te beginnen? Samen met zijn comité motiveert hij via een oproep zoveel mogelijk burgers om een woord in te sturen, en ontvangt maar liefst 10.000 bijdragen van ene Dr. William Chester Minor (Sean Penn). Wanneer Murray hem persoonlijk wil bedanken komt hij erachter dat Minor in een gesticht voor krankzinnigen wordt behandeld voor het plegen van een moord. Desondanks ontstaat er een vriendschap tussen de taalliefhebbers. Als de behandelmethodes plots intensifiëren om de geestesziekte van Minor te genezen, bundelen ze noodgedwongen hun krachten. Zal het hen lukken om Minor op tijd in veiligheid te brengen voor hij zijn verstand verliest? En krijgen zowel Murray als Minor dan eindelijk de erkenningen die ze verdienen?

Scenarioschrijver, producent en regisseur Farhad Safinia begon zijn carrière met de korte film Outside the Box in 2001. Voor dit project was hij zowel belangrijk in de rol van regisseur als producent. Zijn regiecarrière viel na zijn eerste werk stil. Nu, jaren later, is hij terug met The Professor and the Madman, gebaseerd op het boek ‘The Surgeon of Crowthorne’ van Simon Winchester. Mel Gibson was 20 jaar geleden al geïnteresseerd om het boek te verfilmen, en heeft uiteindelijk de regie overgedragen aan Safinia, waarna de productie in 2016 eindelijk van start kon.

  • Veel gedoe vooraf, maar een fier acteergevecht
    NRC
  • Een in gewichtige dialoog vastgesnoerd drama
    de Volkskrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden