sluit

The Professor and the Madman

Film

Vanaf donderdag 11 juli vertonen we de biografische dramafilm The Professor and the Madman, over de beroemde Professor James Murray, hoofdredacteur van de Oxford English Dictionary. De hoofdrollen worden vertolkt door Mel Gibson en Sean Penn.

Halverwege de 19e eeuw benadert de Oxford University autodidact Professor James Murray (Mel Gibson) om de eerste editie van het Oxford English Dictionary samen te stellen. Maar waar te beginnen? Murray en zijn comité motiveren via een oproep zoveel mogelijk burgers om een woord in te sturen, en ontvangen maar liefst 10.000 bijdragen van ene Dr. William Chester Minor (Sean Penn). Wanneer Murray hem persoonlijk wil bedanken komt hij er achter dat Minor in een gesticht voor krankzinnigen wordt behandeld voor het plegen van een moord.

Desondanks ontstaat er een vriendschap tussen de taalliefhebbers. Via bemiddeling van een gevangenisbewaker onderhoudt de berouwvolle Minor ook een bijzondere band met de weduwe van zijn slachtoffer, Eliza Merret (Natalie Dormer). Als de behandelmethodes plots intensifiëren om de geesteszieke Murray te genezen, bundelen Merret en Murray noodgedwongen hun krachten. Zal het hen lukken om Minor op tijd in veiligheid te brengen voor hij zijn verstand verliest? En krijgen zowel Murray als Minor dan eindelijk de erkenningen die ze verdienen? Professor And The Madman is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en verscheen tevens in boekvorm in 1998 geschreven door Simon Winchester.”

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden