sluit

The Report

Film

The Report is het waargebeurde verhaal van Daniel J. Jones, die onderzoek deed naar de schokkende verhoortechnieken van de CIA na 9/11. Deze meeslepende thriller Van Scott Z. Burns is in LUX te zien vanaf donderdag 7 november.

Onderzoeker voor de senaat Daniel J. Jones krijgt van zijn baas, senator Dianne Feinstein, de opdracht om een onderzoek te leiden naar het detentie- en ondervragingsprogramma van de CIA, dat in de nasleep van 9/11 is opgezet. Na het analyseren van uitgebreid bewijs leert hij over de “verbeterde ondervragingstechnieken” na 9/11, die bewezen brutaal, immoreel en ineffectief blijken te zijn. Zo is er een voorbeeld van een gedetineerde die in totaal 183 keer werd gewaterboard. Wanneer Jones en de senaatscommissie de resultaten van zijn onderzoek proberen vrij te geven, doen de CIA en het Witte Huis echter veel moeite om te voorkomen dat de waarheid naar buiten komt.

The Report ging in première op het Sundance Film Festival 2019, waar na afloop een staande ovatie klonk voor de echte Daniel J. Jones, die aanwezig was bij de première. Voor deze boeiende politieke thriller keert veelgeprezen producent en scenarist Scott Z. Burns, onder andere bekend van The Bourne Ultimatum en The Informant!, terug op de stoel van de regisseur.

  • Scherp scenario en sterk acteerwerk.
    de Volkskrant
  • Een aangrijpend, vurig drama.
    The Guardian
  • Geduldig en zonder opsmuk verteld.
    VPRO Cinema

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden