sluit

The Shape of Water

Film

 

Elisa en haar collega Zelda werken als schoonmaaksters in een zwaarbeveiligd lab in het Amerika van 1962.

De koude oorlog woedt en zet de spanningen op scherp; Amerika en Rusland werken hardnekkig aan geheime experimenten. Elisa, die niet kan praten, ontdekt dat één van de experimenten om een visachtig wezen met menselijke trekken gaat. Het blijkt de laatste van zijn soort te zijn en Elisa voelt al snel empathie voor het intelligente en fascinerende dier. Het wezen wordt door de Amerikaanse overheid bestudeerd om te worden gebruikt in het leger en/of de ruimtevaart. Dit drijft Elisa ertoe het wezen te helpen ontsnappen uit het lab.

Dit romantische onderwatersprookje van Guillermo del Toro (Pan’s Labyrinth) is een overdonderende ode aan vele films en genres van weleer. The Shape of Water werd daarom ook door critici bejubeld, won twee Golden Globes en een Gouden Leeuw. Daarnaast werd de film genomineerd voor maar liefst 13 Oscars, waarvan het er vier won: onder meer de Oscars van Beste film en Beste regie. De cast van The Shape of Water bestaat onder andere uit Sally Hawkins (Maudie, Happy Go Lucky) Octavia Spencer (The Help) en Michael Shannon (The Runaways, Revolutionary Road).

Op het Filmfestival van Venetië sprak de VPRO met regisseur Guillermo del Toro over The Shape of Water. In dit gesprek gaan ze onder ander in op de rol van Doug Jones, die als acteur de rol van het monster speelde, maar ook op de politieke kant van de film. Del Toro: “Mijn film is bedoeld als tegengif voor mensen als Trump.”

  • Romantisch sprookje, Koude Oorlog-thriller, monsterfilm, avonturenfilm, een prettige dosis relativerende humor en een vleugje sociaal-maatschappelijk commentaaren. Del Toro weet van al die elementen een betoverend staaltje cinema vormen.
    Cinemagazine
  • Met zacht licht schildert Del Toro de liefde tussen meisje en monster, en laat je zo voor even de harde wereld vergeten.
    NRC
  • Wonderschoon en vilein.
    VPRO Cinema

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden