sluit

The Shape of Water

Film
Blikverruimers

Misschien is het je al opgevallen: in en om LUX zijn beelden te zien uit verschillende films. De actrices en acteurs op deze beelden hebben een bepaalde ‘blik’ in hun ogen. Dit is wat wij hopen te bereiken bij jou. Of het nu blijdschap, afgunst, liefde, woede of verbazing is; ons doel is jou anders te laten kijken. Naar jezelf en de wereld om je heen.

LUX is dé plek om blikverruimende programma’s te beleven. Vanaf dinsdag 6 maart staat LUX in het teken van de campagne: Laat je blik verruimen. Gedurende 2 weken willen we jullie graag inspireren met Blikverruimers. Wat is een Blikverruimer precies? We hebben een selectie gemaakt van ons actuele programma, op basis van wat voor onze LUX-medewerkers een echte blikverruimer is. Onze LUX-filmexperts, maar ook onze zaalwachten, filmtechnici, kassiers, horecamedewerkers en stagiairs delen twee weken lang hun blik verruimende tip met jou!

Blikverruimer: Dit is de Blikverruimer van Remco (stagiair pr & marketing): “The Shape of Water won al vier Oscars en is bij het grote publiek ontzettend populair. Maar zo’n mainstream film kan ook ontzettend blikverruimend zijn. Het hoofdpersonage kan namelijk niet praten. Hierdoor zijn gesprekken in de film soms wat traag, maar de emoties komen des te harder aan.  Daarnaast is de Amerikaanse en sprookjesachtige sfeer die geschapen wordt geweldig. De film wordt nog interessanter als je bedenkt dat er genoeg complottheoretici zijn die werkelijk geloven in dit soort verhalen…”

DE FILM:

Elisa en haar collega Zelda werken als schoonmaaksters in een zwaarbeveiligd lab in het Amerika van 1962.

De koude oorlog woedt en zet de spanningen op scherp; Amerika en Rusland werken hardnekkig aan geheime experimenten. Elisa, die niet kan praten, ontdekt dat één van de experimenten om een visachtig wezen met menselijke trekken gaat. Het blijkt de laatste van zijn soort te zijn en Elisa voelt al snel empathie voor het intelligente en fascinerende dier. Het wezen wordt door de Amerikaanse overheid bestudeerd om te worden gebruikt in het leger en/of de ruimtevaart. Dit drijft Elisa ertoe het wezen te helpen ontsnappen uit het lab.

Dit romantische onderwatersprookje van Guillermo del Toro (Pan’s Labyrinth) is een overdonderende ode aan vele films en genres van weleer. The Shape of Water werd daarom ook door critici bejubeld, won twee Golden Globes en een Gouden Leeuw. Daarnaast werd de film genomineerd voor maar liefst 13 Oscars, waarvan het er vier won: onder meer de Oscars van Beste film en Beste regie. De cast van The Shape of Water bestaat onder andere uit Sally Hawkins (Maudie, Happy Go Lucky) Octavia Spencer (The Help) en Michael Shannon (The Runaways, Revolutionary Road).

Op het Filmfestival van Venetië sprak de VPRO met regisseur Guillermo del Toro over The Shape of Water. In dit gesprek gaan ze onder ander in op de rol van Doug Jones, die als acteur de rol van het monster speelde, maar ook op de politieke kant van de film. Del Toro: “Mijn film is bedoeld als tegengif voor mensen als Trump.”

  • Romantisch sprookje, Koude Oorlog-thriller, monsterfilm, avonturenfilm, een prettige dosis relativerende humor en een vleugje sociaal-maatschappelijk commentaaren. Del Toro weet van al die elementen een betoverend staaltje cinema vormen.
    Cinemagazine
  • Met zacht licht schildert Del Toro de liefde tussen meisje en monster, en laat je zo voor even de harde wereld vergeten.
    NRC
  • Wonderschoon en vilein.
    VPRO Cinema

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden