sluit

The Third Murder

Film

Misumi, een serene en mysterieuze man van middelbare leeftijd, bekent de moord op zijn  baas door wie hij kortgeleden nog is ontslagen wegens diefstal.

Aangezien Misumi al eerder is veroordeeld voor moord staat het vrijwel vast dat hij de doodstraf krijgt. Een uitgemaakte zaak, zo lijkt het. Maar Misumi komt elke dag weer met een ander motief, tot ergernis van zijn raadsmannen, de procureur en de rechter. Hoofdadvocaat Tomoaki Shigemori moet er alles aan zien te doen om te zorgen dat de moordenaar niet wordt veroordeeld tot de doodstraf. De waarheid interesseert hem minder; de waarheid is wat de rechtbank beslist, niet wat er écht gebeurd is. Maar nieuwe getuigenissen van de familie van het slachtoffer doen twijfelen aan Misumi’s eerdere bekentenis. Daardoor gaat Tomoaki steeds dieper graven in de zaak, misschien wel wat dieper dan gewenst. Langzaam maar zeker begint hij te twijfelen aan alles. Want waar ligt de eigenlijke verantwoordelijkheid van een advocaat?

Regisseur Hirokazu Kore-Eda (Like Father, Like Son) stelt met The Third Murder een aantal filosofische vragen over gerechtigheid, de wet en de menselijke natuur. Hij maakte al een aantal films met als thema de ouder-kind relatie, en ook in deze film komt dat uiteindelijk weer terug. De film won zes Awards bij de belangrijkste Japanse Academy Prizes, waaronder die voor Beste Film en Beste Regie.

  • Een spannende filosofische exercitie van zeer hoog niveau
    NRC
  • Ontroerend
    Cinemagazine
  • Buigt over grote themas
    VPRO Cinema

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden