sluit

The Way of Jim Jarmusch – Permanent Vacation

Film

Jarmusch’ punky lowbudget afstudeerfilm over een ultracoole jazzliefhebber die met schijnbare doelloosheid in een post-apocalyptisch aandoend New York rondwandelt.

Allie Parker slijt zijn dagen in een nauwelijks ingericht appartement en wil in de voetsporen van jazzlegende Charlie Parker treden. Maar deze zelfingenomen Don Quichot is vooral op de vlucht voor welke verantwoordelijkheid dan ook. De aan slapeloosheid lijdende Allie wandelt door deze verlaten straten van New York en langs vervallen gebouwen en beweert te dromen terwijl hij wakker is.

Permanent Vacation, gemaakt voor slechts 15.000 dollar, lanceerde niet alleen de carrière van Jarmusch, maar ook van cameraman Tom DiCillo. Het lage budget is duidelijk te merken aan de ronduit slechte geluidsopnames op locatie, maar DiCillo’s wideshot-beelden van de Big Apple als een post-apocalyptische metropool zijn subliem. Permanent Vacation meandert met schijnbare doelloosheid van de ene scène en ontmoeting naar de volgende, maar de film is niettemin een gestructureerde, volwassen film, die met zijn kabbelende verhaal, suggestieve toespelingen en existentiële absurditeiten in alles al een typische Jarmusch-film is. Zijn vriend John Lurie acteert en componeerde de muziek.

The Way of Jim Jarmusch
Bij de première van Jim Jarmusch’ nieuwste film Paterson presenteert EYE Filmmuseum zes gedigitaliseerde Jim Jarmusch-films waar vanaf 14 februari elke week er één zal worden vertoond bij LUX. Jarmusch is een van de grootste levende filmmakers, met een voorliefde voor buitenstaanders die geen echte richting in het leven lijken te hebben, en bij toeval ergens belanden – net als in het echte leven zelf. Ze zijn vreemdelingen in hun eigen land. Zijn losjes gecomponeerde, vaak droogkomische films tonen juist de alledaagse gebeurtenissen die de meeste mensen voor lief nemen.

De film zal worden ingeleid door LUX filmdocent Mark Meuldijk.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden