sluit

The Whistlers

Film
Picl

The Whistlers is een zwarte gangsterkomedie over de corrupte politieman Cristi die naar La Gomera afreist om een inheemse fluittaal te leren. Deze film van Corneliu Porumboiu is nu bij ons te zien.

Boekarest, 2018. Politieman Cristi blijkt het niet zo nauw te nemen met de loyaliteit van de wetsdienaar en voorziet de lokale onderwereld van geheime informatie. Om zonder risico te kunnen communiceren met zijn handlangers wordt Cristi naar het bergachtige Canarische eiland La Gomera gestuurd. Hier wordt hem de inheemse fluittaal ‘El Silbo Gomero’ aangeleerd. Aangezien nog maar weinig mensen de fluitklanken beheersen, is de taal bijzonder geschikt om geheime boodschappen mee uit te wisselen. Maar Cristi komt diep in de nesten te zitten en lijkt zijn hand overspeeld te hebben. Zowel zijn meerderen als de gangsters met wie hij samenwerkt ruiken onraad. Wie kan hij nog vertrouwen? Vast niet de mooie Gilda, een femme fatale uit het boekje.

Met de intelligente neo-noir film The Whistlers maakte de Roemeense filmmaker Corneliu Porumboiu voor het eerst een film buiten zijn geboorteland, maar de corruptie binnen de Roemeense samenleving is het terugkerende onderwerp van de film. Porumboiu was een van de belangrijkste leden van de Roemeense New Wave die in de vroege jaren 2000 ontstond en zich kenmerkte door scherpe portretten van een samenleving die overgaat van communisme naar kapitalisme.

 • Een kleurrijke, amusante en stijlvolle neo-noir vol dubbele bodems.
  de Volkskrant
 • Een ingenieuze hedendaagse film noir.
  NRC
 • Deze Roemeense parodie op de Amerikaanse heist movie – een overval- of kraakfilm – goochelt met de clichés van het genre, draait ze binnenstebuiten, bakt er een taart van en doet er slagroom op.
  Trouw
 • Doet af en toe denken aan een film van de Coen Brothers.
  VPRO Cinema

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden