sluit
LUX Gebouw

The White Crow

Film

“You live as long as you dance”, is een uitspraak die het leven van beroemd Russische ballettalent Rudolf Noerejev goed samenvat. Vanaf donderdag 11 april draait bij ons The White Crow.

The White Crow volgt de 22-jarige danser wanneer hij in 1961 zijn geboortestad Ufa in de Sovjet-Unie verruilt voor het Franse Parijs. Parijs is het bruisende middelpunt van Westerse cultuur. Het verlaten van de Sovjet-Unie is een riskant besluit en Noerejev wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de agenten van de KGB. Ondanks dat geniet Noerejev van het Westerse leven en groeit hij uit tot een legende als onderdeel van het Kirov Ballet. Wanneer de KGB agenten Noerejev en zijn Parijse vrienden confronteren, wordt hij gedwongen een beslissing te maken die zijn leven voorgoed zal veranderen.

Regisseur en acteur Ralph Fiennes vertelt met The White Crow het waargebeurde verhaal van Noerejev, een van de grootste dansers en choreografen van zijn tijd. Noerejev, wie ook wel Lord of the Dance werd genoemd, stond bekend om zijn flamboyante, vrije manieren, die hij tot aan zijn laatste optreden toonde. Fiennes heeft met The White Crow een goede opening gehad op het Tokyo International Film Festival. Hier won hij de Special Achievement Award voor Outstanding Artistic Contribution.

 

  • Overtuigend, complex beeld van geniale balletdanser
    NRC
  • Een atletische, zelfverzekerde, veeleisende film
    The Guardian

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?