sluit

The Wife

Film

The Wife is een tedere en complexe beschouwing van langdurige relaties op leeftijd en de offers die men ervoor moet brengen.

Joan Archer is al veertig jaar getrouwd met succesvol schrijver Joseph Castleman, voor wie ze haar eigen ambities, dromen en carrière veertig jaar opzij heeft gezet heeft terwijl ze zijn losbandige escapades tolereerde. Het beeld dat de buitenwereld van hen heeft is echter gebaseerd op een leugen, en na al die jaren beginnen er barsten in de façade te ontstaan, juist wanneer Joseph op het punt staat de Nobelprijs voor literatuur in ontvangst te nemen. Dit ijzersterke, spannende drama over menselijke relaties en het vinden van een eigen stem is gebaseerd op het gelijknamige boek van Meg Wolitzer.

Regisseur Björn Runge staat bekend als een echte ‘actor’s director’ die zowel in zijn thuisland Zweden als internationaal grote successen wist te boeken met zijn screenplay en regie. Met name Daybreak en Mouth to Mouth vormden de hoogtepunten uit zijn carrière, die inmiddels ook draait om het schrijven van boeken. Scenarioschrijver voor The Wife is de veelgeprezen Jane Anderson, die meerdere Emmy’s in de wacht sleepte voor haar schrijfwerk voor tv-series en films, zoals Olive Kitteridge en The Positively True Adventures of the Alleged Texas Cheerleader Murdering Mum. De rol van Joan wordt vertolkt door de ervaren Glenn Close, die maar liefst zes keer genomineerd is voor een Oscar, onder andere voor haar rollen in The World According to Garp, Fatal Attraction en Dangerous Liaisons. Ook haar rollen op tv zijn niet onopgemerkt gebleven, met maar liefst 12 nominaties voor een Emmy. Haar tegenspeelster Jonathan Pryce kan zich beroemen op een haast even uitgebreide en onderscheiden carrière op zowel het theaterpodium, het witte doek als op tv. Pryce is met name bekend van Something Wicked This Way Comes, Brazil, Pirates of the Caribbean en Game of Thrones.

 • Glenn Close zou je haar Oscar gunnen voor deze zinderende rol.
  NRC
 • The Wife is door regisseur Runge in een heerlijke, vaak geestige filmvorm gegoten.
  trouw
 • De acteurs laten de aandacht nooit verslappen.
  vpro cinema
 • Een van haar beste acteerprestaties sinds jaren.
  algemeen dagblad

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden