sluit

The Wild Pear Tree

Film

Vier jaar na het winnen van de Gouden Palm voor Winter Sleep (2014) keerde Nuri Bilge Ceylan dit jaar terug naar de Cannes-competitie met The Wild Pear Tree. Hierin bekijkt de Turkse regisseur zijn land Turkije aan de hand van een coming-of-ageverhaal, dat hij heeft doorspekt met filosofie, religie, politiek en morele vraagstukken. Vanaf donderdag 30 mei te zien.

The Wild Pear Tree volgt Sinan, een Turkse jongen die net is afgestudeerd en zijn eerste roman gepubliceerd wil krijgen. Vanwege geldgebrek keert hij terug naar zijn geboortedorp, waar zijn disfunctionele familie lijdt onder het gokgedrag van zijn vader. Sinans verlangen naar succes heeft van hem een opzichtige einzelgänger gemaakt die alles verwerpt behalve zijn eigen ideeën. Wanneer hij met veel moeite en hard werken net genoeg geld bij elkaar heeft gespaard voor een eerste publicatie, begint hij te twijfelen over de manier waarop hij met zijn familie om gaat. In aanloop naar zijn publicatie ziet hij zich geconfronteerd met een dilemma; kan of mag hij voor zichzelf kiezen, ook al gaat dat ten kosten van de band met zijn familie?

Regisseur Nuri Bilge Ceylan vertelt met The Wild Pear Tree een verhaal over passie in het najagen van dromen en de liefde voor familie. Ceylan heeft zichzelf met zijn werken onmisbaar gemaakt in de Turkse filmwereld. Na een studie voor fotografie besloot hij over te stappen op regie. Hij begon met het regisseren van de short Koza. Deze short werd in 1995 de eerste Turkse korte film die geselecteerd werd voor een vertoning op Cannes. Na dit eerste succes heeft hij meer dan 150 nominaties en awards achter zijn naam mogen schrijven, waaronder twee Palme d’Or awards voor Winter Sleep (Kis Uykusu) en The Wild Pear Tree (Ahlat Agaci).

  • Opnieuw een lange prachtfilm van cineast Nuri Bilge Ceylan
    NRC
  • Fijnbesnaarde dooltocht met grimnige, symbolische ondertoon
    VPRO Cinema
  • Majestueus en toch sereen
    de Volkskrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden