sluit

Till

Film

Biografisch drama, Till, van Chinonye Chukwu vertelt het over de gebeurtenissen na de afschuwelijke lynching van Emmet Till. Een emotionele reconstructie die dicht bij de werkelijkheid blijft.

De wereld reageerde geschokt toen de veertienjarige Emmett Till in 1955 op gruwelijke wijze werd gelyncht in Mississippi. Het biografische drama Till richt de blik vooral op het gevecht voor gerechtigheid dat Emmetts moeder daarna voerde.

Na de dood van Emmett steekt een storm van protest op. De wereld reageert furieus op de moord, die een symbool wordt voor het weerzinwekkende raciale geweld in het Amerikaanse Zuiden, waar lynchen op dat moment nog niet eens strafbaar is. Geen wonder dat het niet lang duurt voor de burgerrechtenbeweging op de stoep staat bij Mamie om haar ervan te overtuigen dat deze moord óók iets in gang kan zetten.

De gruwelijke moord op Emmett wordt in Till vooral gebruikt als startpunt van het waargebeurde verhaal over een moeder die strijdt voor gerechtigheid. Mamie Till groeide uit tot een belangrijke kracht achter de Amerikaanse burgerrechtenbeweging en wordt nog altijd gezien als een van de belangrijkste stemmen in de strijd voor raciale gelijkheid.

De Filmkrant schreef een artikel over de film Till, lees hier meer.

  • Sterke verfilming van het waargebeurde verhaal
    VPRO Cinema
  • A fierce portrait of courage
    The Guardian
  • An absorbing, slow-burning study of a broken woman's politicisation
    Empire