sluit

Tolkien

Film

Deze meeslepende dramafilm vertelt over de vormende jaren van de befaamde schrijver J.R.R. Tolkien (Nicholas Hoult). Dome Karuksoki’s nieuwste dramafilm Tolkien is vanaf donderdag 6 juni te zien.

John Ronald Reuel Tolkien is een jongen met een grote verbeelding en bedenkt vanaf jongs af aan al eigen verhalen en zelfs talen. Op school vindt hij een bijzondere vriendschap bij drie medeschrijvers en –kunstenaars, waarmee hij een broederschap vormt. Ze inspireren elkaar, delen lief en leed, en hun vriendschap groeit sterker met de jaren. Maar wanneer de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, worden Tolkien en zijn vrienden naar het strijdveld geroepen en dreigt de broederschap uit elkaar te vallen. Al deze ervaringen hebben Tolkien geïnspireerd om zijn befaamde verhalen over Midden Aarde te schrijven.

De Finse acteur en regisseur Dome Karukoski voert ons met Tolkien mee in het leven voor de succesjaren van J.R.R. Tolkien. Karukoski behaalde eerder succes met films als de dramafilm Heart of a Lion (2013) en de hilarische komedie Lapland Odyssey (2010). Met zijn nieuwste speelfilm duikt Karukoski opnieuw in het genre drama. Gevierd auteur J.R.R. Tolkien is vooral bekend van zijn fantasyseries Lord of The Rings en The Hobbit. Zijn werk is van bijna Bijbelse proporties en vormen nog altijd een voorbeeld en inspiratiebron talloze fantasyseries en -boeken.

FILM & GESPREK 4 JUNI
Bij de vertoning van dinsdag 4 juni om 19.30 zal voorafgaand aan de film samen ingegaan worden op de wetenschap achter The Lord of the Rings. Want hoewel het lijkt alsof Tolkien de orks, wargs en enten regelrecht uit zijn dikke duim zoog, zijn er wel degelijk wetenschappelijke verklaringen voor de afkomst van deze verzinsels. Tolkien haalde onder meer inspiratie uit zijn academische achtergrond in de Engelse taal- en letterkunde en uit middeleeuwse verhaaltechnieken. Herhaalt de geschiedenis zich in Tolkiens verhalen?

  • Verfrissend verhaal over het vroege leven van Tolkien
    The Guardian

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden