sluit

Tom of Finland

Film

De Finse kunstenaar Tuko Laaksonen, beter bekend als Tom of Finland, keert na de Tweede Wereldoorlog getraumatiseerd terug naar huis.

Maar in hem gaat het gevecht door; zijn homoseksualiteit wordt niet geaccepteerd in het oerconservatieve, naoorlogse Finland en hij probeert dit dan ook krampachtig te verbergen. Zijn enige uitvlucht is zijn kunst; hij tekent gespierde mannen in uniformen, met blinde laarzen, uitstekende tepels en titanische penissen. Als zijn werk wordt ontdekt door een Amerikaanse uitgever die hem uitnodigt om naar Amerika te komen verandert zijn leven voorgoed.

Regisseur Dome Karukoski slaagt erin de essentie van de man te vangen in een ode aan één van de meest invloedrijke kunstenaars uit de gaycultuur. Tom of Finland heeft met zijn homo-erotische kunst een belangrijke bijdrage geleverd aan de emancipatie van homo’s in de twintigste eeuw en is een icoon geworden voor een generatie mannen.

Tuko Laaksonen heeft veel betekend voor de homoscène over de hele wereld dankzij zijn expliciete tekeningen, zo ook Nederland. In de Cinemien Special: Tom of Finland wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed. De grote vraag die hierbij wordt beantwoord: ‘Hoe heeft Tom of Finland de homoscène in Nederland veranderd?’

  • Acteur Pekka Strang portretteert Tom met vastberaden kalmte
    De Volkskrant
  • Anderzijds heeft de film een speciale, zachte oprechtheid en gefilterde, impressionistische sfeer
    Cinemagazine

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden