sluit

Tori et Lokita

Film

Met Tori et Lokita houden tweevoudig Gouden Palmwinnaars Jean-Pierre en Luc Dardenne de kijker een spiegel voor. Hun hartverscheurende observaties over de samenleving waarin we leven, confronteren ons met dat wat we niet willen zien. Voor Tori et Lokita werden de Dardennes op het Filmfestival van Cannes bekroond met de speciale prijs ter gelegenheid van de 75e editie van het festival.

Twee tieners zijn Afrika (respectievelijk Kameroen en Benin) ontvlucht en in België terecht gekomen. De harde realiteit van het vluchtelingenleven brengt Tori (Pablo Schils) en Lokita (Joely Mbundu) tot elkaar. Samen proberen ze een leven op te bouwen, door zich voor te doen als broer en zus. Een verblijfsvergunning blijkt moeilijk te krijgen, waardoor ze van verschillende kanten in het nauw worden gedreven.

Tori en Lokita lijken onzichtbaar voor de wereld om hen heen, maar gelukkig hebben ze elkaar. Zoals bijna altijd werken de Dardennes hier met onervaren acteurs. De chemie tussen Pablo Schils en Joely Mbundu is fenomenaal en zal niemand onberoerd laten.

  • Jean-Pierre en Luc Dardenne zijn in vorm
    de Volkskrant
  • Een droevige maar sprankelende ode aan vriendschap
    De Morgen
  • Grimmig sprookje over kindermartelaars
    NRC

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?