sluit

Transit

Film

1942. Wanneer de nazi’s Parijs naderen weet de Duitse vluchteling Georg op het laatste moment te ontsnappen naar Marseille.

Het toeval zorgt ervoor dat hij een manuscript, brieven en een visum van de Duitse schrijver Weidel in handen krijgt, die zichzelf van het leven heeft beroofd om uit handen van zijn landgenoten te blijven. Aangekomen in de Franse havenstad wordt Georg aangezien voor Weidel. Ondanks het gevaar besluit hij de identiteit van de schrijver aan te nemen om zo een plek te bemachtigen op een schip naar Mexico en de vrijheid. Maar zo makkelijk gaat het niet. Hij ontmoet Marie Weidel, de vrouw van de schrijver voor wie hij zich uitgeeft. Samen wachten ze op hun kans op ontsnapping. Maar hoe ontsnap je als de schepen vol zijn? Transit is een film over identiteit en hedendaagse vluchtelingen.

Franz Rogowski (Georg) is bekend van het in één enkele take opgenomen Victoria, winnaar van de Zilveren Beer en zes Duitse filmprijzen, en van Michael Hanekes Happy End. Paula Beer (Marie) oogstte internationaal lof met haar rol in François Ozons Frantz, waarvoor ze op het Filmfestival van Venetië de prijs won voor Beste Nieuwe Actrice. Regisseur Christian Petzold (Phoenix, Barbara) baseerde Transit op de gelijknamige roman uit 1944 van de Duitse schrijfster Anna Seghers, een boek dat ze in ballingschap schreef. Het is dan ook niet toevallig dat ballingschap een van de hoofdthema’s van de film is. De vluchtelingen zweven als fantomen op de grens tussen leven en dood, gisteren en morgen, vrijheid en gevangenschap, aan- en afwezigheid. Transit werd internationaal gelauwerd en in Berlijn genomineerd voor de Gouden Beer.

 

  • Zowel een intrigerende thriller als een vluchtelingendrama ineen.
    de volkskrant
  • Transit stelt grote politieke vragen met een menselijke maat.
    NRC
  • Verwarrende mix van oorlogs-, liefdes- en politiek drama.
    vpro cinema

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden