sluit

Triangle of Sadness

Film
Studententips

Triangle of Sadness is een hilarische, groteske satire over de rijksten der aarde. Ruben Östlund (The Square) neemt je tijdens deze film mee in de opkomst en ondergang van de westerse beschaving, in de vorm van een wilde cruisevaart. Winnaar van de Palme d’Or (beste film) op het Cannes Filmfestival 2022.

In de film volgen we modellen/influencers Carl en Yaya, ze worden uitgenodigd voor een luxe cruise met aan boord een bont gezelschap aan rijke passagiers, waaronder een Russische oligarch, Britse wapenhandelaars en een eigenzinnige, alcoholistische Marx-citerende kapitein. In eerste instantie lijkt alles op een perfecte Instagram post, maar er is een hevige storm op komst. In een strijd om te overleven wordt de hiërarchie volledig op zijn kop gezet. Wat hebben de rijksten der aarde eigenlijk te bieden wanneer alle materialistische rijkommen ver te zoeken zijn en geld geen rol meer speelt?

De geheime betekenissen in Triangle of Sadness.

Triangle of Sadness zit vol met verborgen betekenissen. De Filmkrant schreef een uitgebreid artikel over de film. Niet lezen als je spoilervrij wil blijven, wel lezen voor een rijkere kijkervaring. Lees het artikel hier.

Over Ruben Östlund

Een lawine die van de skipiste raast. Een agressieve primaat als performance in een museum. Een peperduur jacht dat met de rijkste mensen aan boord wegzinkt in de oceaan. Ruben Östlund gaat in zijn films voor grote gebaren. Tegelijkertijd heeft de perfectionistische Zweedse regisseur ook oog voor de details, zoals de verborgen betekenissen in Triangle of Sadness. Minutieus legt Östlund hedendaagse kwesties onder het vergrootglas en drukt hij op maatschappelijke pijnpunten. De krimpende machtspositie van de witte man wordt haarfijn ontleed tijdens de mislukte skivakantie van Turist (2014) en The Square (2017) weet de hypocrisie van de kunstwereld overtuigend over te brengen.

Genomineerd voor een Oscar voor Beste Film, Beste Regie (Ruben Östlund), Best Original Screenplay (Ruben Östlund).

 • Een heel grappige komedie met veel om op na te kauwen – zeer geschikt voor Kerstmis dus
  NRC
 • Hilarische en fijn-vileine satire
  VPRO Cinema
 • Fantastisch georkestreerd onsmakelijk geheel
  de Volkskrant
 • Doldwaze en ongeëvenaarde filmervaring
  Het Parool
 • De Zweedse regisseur Ruben Östlund toont zich met Triangle of Sadness opnieuw een meester van de pijnlijke, ongemakkelijke situatie
  Trouw

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?