sluit

Turn Your Body to the Sun

Film
LUXdocs

De documentaire Turn Your Body To the Sun vertelt het verhaal over de vader van Sana Valiulina. Hij praatte nooit over het verleden. Sana en haar zus Dinar wisten dat hij na de Tweede Wereldoorlog in een van Stalins strafkampen had gezeten, maar de precieze toedracht bleef onduidelijk.

Zoals regisseur Aliona van der Horst in haar vorige film Liefde is aardappelen (2017) het Russische verleden indook aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis, gebruikt ze nu de persoonlijke zoektocht van de zussen Valiulina als uitgangspunt. Sana’s vader behoorde tot de vijf miljoen Russische krijgsgevangenen van de nazi’s.
Het merendeel stierf tijdens hun gevangenschap van uitputting en honger; de overlevenden werden na terugkomst door Stalin als verraders beschouwd. Tien jaar verbleef Sana’s vader daar. Was hij een verrader, of werd hij verraden? Indrukwekkende kleurbeelden uit de oorlog, persoonlijke brieven, tekeningen en foto’s geven de film vorm. Door de ogen van Sana zoeken we naar haar vader, en daarmee naar de miljoenen soldaten die werden uitgewist door de geschiedenis.
  • Een bijzonder geslaagde poging
    de Volkskrant
  • Monument voor de krijgsgevangenen in de Sovjet-Unie
    NRC

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?