sluit

Une saison en France

Film
Picl

Na de dood van zijn vrouw is Abbas door het oorlogsgeweld in zijn thuisland met zijn twee kinderen naar Frankrijk gevlucht om een nieuw bestaan op te bouwen.

In de Centraal-Afrikaanse Republiek had hij een gerespecteerde baan als docent Frans, maar die goede reputatie is hij in Frankrijk kwijt. Met de beste intenties verkoopt hij fruit voor een mager loon, verschijnt hij bij overheidsafspraken en zorgt hij voor zijn kinderen. En toch wordt hij beschouwd als tweederangsburger en komen hij en zijn gezin steeds weer op straat te staan. Abbas wordt verliefd op een Franse vrouw en zij ontfermt zich over zijn gezin. Zijn ze dan nu eindelijk veilig?

De uit Tsjaad afkomstige regisseur Mahamat-Saleh Haroun woont al dertig jaar in Frankrijk. In 2010 won hij met Un homme qui crie de Juryprijs in Cannes. Hij schetst in Une saison en France een melancholisch beeld van hoe illegale immigranten Frankrijk ervaren. Mahamat-Saleh Haroun probeert met zijn films de illegale immigrant een gezicht te geven. Hij laat zien dat als het seizoen vordert, de hoop uit Abbas zijn leven langzamerhand wegebt. Hoofdrolspeler Eric Ebouaney zet die neerwaartse spiraal perfect neer. De film is geselecteerd voor Movies That Matter Festival 2018.

  • Diep doorvoelde en indrukwekkende film.
    NRC
  • Diepmenselijke familietragedie.
    De Telegraaf
  • Zorgvuldige studie naar de grenzen van menselijke waardigheid.
    De Volkskrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden