sluit

Une vie

Film

Normandië, 1819. Jeanne Le Perthuis des Vauds, een naïeve jonge vrouw, heeft de nonnenschool en de opleiding in het klooster net achter zich gelaten. Ze is beschermend opgevoed door haar ouders, baron en barones Le Perthuis des Vauds, en zit nog vol kinderdromen.

 

Als Julien de Lamare om haar hand vraagt, lijkt het haar ouders verstandig om het huwelijksaanzoek te accepteren. Julien is weliswaar armer, maar zo kan Jeanne in ieder geval op het familielandgoed blijven wonen. Alles lijkt deze intelligente jonge vrouw mee te zitten, maar al snel blijkt dat Julien een bijzonder vrekkige, ontrouwe en labiele man is. Julien bedriegt haar met het dienstmeisje, en ook de komst van twee kinderen verbetert hun relatie niet. Jeanne klampt zich vast aan haar ouders en haar kinderen, maar langzamerhand raakt ze al haar bezittingen kwijt en gaan haar dromen in rook op.

Une vie is een gevoelig, gefragmenteerd verslag van het leven van de jonge Jeanne. Regisseur Stéphane Brizé vertelt het verhaal, dat 27 jaar bestrijkt, met veel subtiele details en trefzekere verwijzingen naar typische gebruiken in het begin van de negentiende eeuw. Met het bijna vierkante kader versterkt Brizé het benauwde gevoel van Jeanne. Une vie, met een fantastische rol voor Judith Chemla (In The Name of My Daughter), won de Fipresci-persprijs op het Filmfestival van Venetië, waar de film in première ging. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Guy de Maupassant uit 1883.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden