sluit

Utøya 22. juli

Film
Blikverruimers

Op 22 juli 2011 laat een zwaarbewapende rechtsextremist een bom afgaan in het centrum van Oslo. Op het eiland Utøya vindt op dat moment een zomerkamp voor jongeren plaats.

Geschokt door het nieuws uit de hoofdstad stellen de jongeren hun familie thuis gerust dat ze ver van het incident vandaan en veilig zijn. De 19-jarige Kaja maakt ruzie met haar zusje Emilie omdat zij geen zin heeft om naar een barbecue te gaan. En dus gaat Kaja alleen. Dan zijn er ineens schoten te horen. Er is geren en geschreeuw, en de jongeren doen er alles aan om zich te verschuilen. Ze zorgen voor elkaar terwijl ze proberen uit te vinden wie de aanval heeft geopend en hoe ze kunnen ontkomen. Daarnaast moet en zal Kaja haar zusje weer vinden.

Regisseur Erik Poppe vertelt met Utøya 22. Juli het gruwelijke waargebeurde verhaal van de aanslag van Anders Breivik, waarbij hij 69 jongeren doodschoot en er nog eens 200 verwondde. Geholpen door slachtoffers gaat Poppe voor een akelig realistisch beeld, dat in één take is opgenomen. Het moment van de aanslag in de film duurt 72 minuten, net zolang als in het echt, en bevat het exacte aantal schoten. We zien de jongeren op het eiland vaak vanuit hun persoonlijk perspectief. Daarmee wil Erik Poppe de focus leggen op de slachtoffers in plaats van de dader. Tijdens de Noorse première waren er gemixte reacties op de film, die 7 jaar na de aanslag is gemaakt. Sommigen vinden het goed voor de verwerking, anderen vinden het te vroeg.

Nieuwsuur maakte een item over de film en sprak daarvoor Per Anders. Per Anders was zeven jaar geleden op het eiland tijdens de aanslag, maar wist te ontsnappen aan Breivik door in het water te duiken. Lees en kijk hier het volledige item van Nieuwsuur.

Blikverruimer
De regisseur wilde bewust de focus niet op de dader leggen, maar op de slachtoffers. Hierdoor maakt de film op een integere, niet-sensationele manier voelbaar wat de jongeren op het eiland Utøya moeten hebben doorgemaakt. Met fenomenaal spel van Andrea Berntzen als Kaja.

  • Brengt chaos en paniek akelig dichtbij
    VPRO Cinema
  • 19-jarige speelt angstaanjagend goed
    De Volkskrant
  • Integer en in filmisch opzicht hoogstaand
    Cinemagazine

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden