sluit

Van Warmerdam retrospectief – De Noorderlingen

Film
LUXclassics

Naar aanleiding van een speciaal ontworpen tentoonstelling in EYE Amsterdam door regisseur Alex van Warmerdam, vertonen we vanaf 10 juni verschillende filmklassiekers van zijn hand.

In een speciaal ontworpen tentoonstelling besteedt filmmuseum EYE deze zomer aandacht aan regisseur Alex van Warmerdam. De expositie onder de noemer ‘L’histoire kaputt’  laat personages, objecten en situaties tot leven komen in een bijzondere setting die is omringd door groot geprojecteerde scenes uit films van Van Warmerdam. In het kader van deze bijzondere tentoonstelling en omdat we zelf niet genoeg krijgen van zijn films, zijn vanaf 10 juni vier van zijn klassiekers bij LUX te zien. Films waar stuk voor stuk de hand van de maker zeer herkenbaar aanwezig is. Zoals EYE het mooi omschrijft: “Handeling, mise-en-scène en art-direction zijn strak gechoreografeerd, de vertelvorm vaak onconventioneel – niet zelden breekt geweld naar buiten en vallen er scenariotechnisch onvermijdelijke doden.”

De Noorderlingen
In de jaren zestig groeit de jonge Thomas (Leonard Lucieer) op met zijn op seks beluste vader (Jack Wouterse), die slager van beroep is, en zijn moeder (Annet Malherbe) die steeds dieper het geloof in wordt getrokken. Voor haar vasten wordt ze vanaf de straat als een heilige aanbeden door vrouwen die geknield in een bidhouding voor haar raam gaan zitten. Zelf heeft Thomas zich teruggetrokken in een fantasiewereld die hij heeft gebaseerd op nieuwsuitzendingen over de bevrijding van Belgisch-Congo. In die fantasiewereld is hij Lumumba, een van de potentiële nieuwe leiders van Congo. De postbode Plagge (Alex van Warmerdam), die alle te bezorgen brieven leest en zo alle geheimen van de bewoners kent, helpt hem bij dit escapisme. Verder is er de excentrieke boswachter Anton (Rudolf Lucieer), die worstelt met zijn baarzuchtige echtgenote Als het dorp op een dag wordt bezocht door missionarissen die een reis door Afrika hebben gemaakt, helpt Thomas een Afrikaanse man te ontsnappen.

Tijdens de Nationale Filmquiz 2006 verklaarde Van Warmerdam dat hij dit zelf zijn beste film vindt. Voor deze film won hij een Gouden Kalf voor de beste regie, en kreeg hij een nominatie voor de International Fantasy Film Award. Rudolf Lucieer won ook een Gouden Kalf voor beste acteur voor zijn vertolking van de boswachter Anton. De film behoort tot de in 2007 gepresenteerde Canon van de Nederlandse film.

Podcastserie
Om helemaal goed voorbereid aan te komen bij de films van Alex van Warmerdam maakt de VPRO een negendelige podcastserie: ‘Alex van Warmerdam, de man, het werk’. In de podcast openen negen sprekers hun venster op de eigenzinnige wereld van een unieke maker. Luister de podcastserie hier.

Naast De noorderlingen vertonen we nog een aantal andere films van Alex van Warmerdam: AbelBorgman en Schneider vs. Bax.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden