sluit

Verdwijnen

Film

Roos is op bezoek bij haar moeder Louise in Noorwegen om de verjaardag van haar halfbroertje Bengt te vieren. Het welkom is echter niet al te hartelijk.

Waar Bengt vooral mee zit is dat Roos te lang is weggebleven: hij heeft haar gemist. Bij haar moeder zit het anders. De relatie tussen Roos en haar moeder is altijd gecompliceerd geweest: discussies en constant aanwezige spanning is niets nieuws. Tussen Bengt en Roos zit het al snel weer goed, maar de problemen met Louise lijken van langere duur te zijn. Wat Louise echter niet doorheeft is dat de situatie tijdens dit bezoek nog ingewikkelder en pijnlijker is dan normaal. Roos is namelijk niet alleen gekomen om Bengts verjaardag te vieren, maar ook om haar familie te vertellen dat ze ongeneeslijk ziek is. Dit betekent dat dit wel eens de laatste kans zou kunnen zijn op een verzoening.

“Je beseft pas wat je hebt als het er niet meer is.” Dat is waar het verhaal van regisseur Boudewijn Koole aan vasthoudt. Verdwijnen laat zien hoe een moeder en dochter, die altijd een gecompliceerde, stugge relatie hebben gehad, dichter tot elkaar komen nadat de dochter haar moeder het nieuws heeft gebracht dat ze waarschijnlijk binnenkort zal overlijden. Ineens zijn beide partijen zich ervan bewust dat de ander weg zal vallen, en dit zorgt ervoor dat zij zich bewust worden van een sterke liefde voor elkaar. Een liefde die voorheen op de achtergrond lag.

Op 4 maart is er na de vertoning van Verdwijnen een Q&A met regisseur Boudewijn Koole en actrice Rifka Lodeizen.
Boudewijn Koole is zijn carrière begonnen als documentairemaker. Met Trage Liefde maakte hij zijn televisiefilm debuut (Gouden Kalf 2007). Zijn film Kauwboy uit 2012 was dat jaar de Nederlandse Oscar inzending.
Rifka Lodeizen zet in Verdwijnen, kort na haar veelgeprezen rol als Mirjam in Tonio, opnieuw een indrukwekkende hoofdrol neer. Zij werd onder meer bekend door haar rol in de film Simon van Eddy Terstall en ontving een Gouden Kalf voor haar prestatie in Kan door huid heen (regie Esther Rots).

Op 6 maart is Verdwijnen het onderwerp van de Cursus Première. 

  • Verdwijnen is gemaakt door een meester in de sublimiteit
    de volkskrant
  • Verdwijnen is een sterke, slimme en ingetogen film over familie, verdriet en verzoening
    Filmtotaal
  • In Verdwijnen benadrukt Boudewijn Koole de kleine momenten die veelal worden overgeslagen
    het parool

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden