sluit

Victoria & Abdul

Film

Victoria & Abdul vertelt het waargebeurde verhaal van de buitengewone vriendschap tussen Koningin Victoria en de jonge klerk Abdul Karim.

 

Abdul Karim reist af naar het Verenigd Koninkrijk om te helpen met de voorbereidingen rondom het gouden jubileum van koningin Victoria. Al snel blijkt er een klik te zijn tussen Abdul en de koningin. Het duurt niet lang voordat er een bijzondere vriendschap ontstaat tussen de klerk en de koningin; die steeds meer moeite heeft met de strenge regels rondom haar positie. Hun omgeving probeert deze vriendschap te verbreken. Maar dit maakt hun band alleen maar hechter. Naar verloop van tijd begint koningin Victoria de wereld met andere ogen te bekijken.

De film is gebaseerd op het boek ‘Victoria & Abdul: The True Story of the Queen’s Closest Confidant’ van Shrabani Basu. Judi Dench (Jane Eyre, Tulip Fever) maakt koningin Victoria menselijk en zet Oscarwaardig acteerwerk neer zoals we dat van haar gewend zijn. Opkomend Bollywood acteur Ali Fazal heeft zichtbaar plezier in zijn rol. Stephen Frears (The Queen, Dangerous Liaisons, Philomena) weet het beste te halen uit zijn acteurs in dit mooi vormgegeven drama over een koningin in de laatste jaren van haar heerschappij.

  • Alleen al voor de tour de force van Dench is de film het kijken waard.
    Filmtotaal
  • Op een koninklijke manier leuk
    The Guardian

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden