sluit

Vierdaagsefilms – Climax

Film
Filmspecials

Een groep virtuoze dansers verzamelt zich in een afgelegen schoolgebouw om te repeteren voor hun opkomende tournee.

De repetitie is een fenomenale en onvergetelijke dans-performance, die overloopt in een feestje om hun aanstaande succes te vieren. Maar dan blijkt de schaal met sangria vermengd te zijn met een flinke hoeveelheid LSD, wat de sfeer doet omslaan. Compleet van het pad geraakt loopt de feestelijke avond uit in een krankzinnige aaneenschakeling van paradijselijke dromen en gruwelijke nachtmerries. Climax is een ijskoude schets van doorgeslagen individualisme, steunend op het ijzersterke camerawerk van Benoît Debie en de hypnotiserende techno van onder andere Daft Punk en Lil’ Louis.

Climax is een unieke film die grotendeels geïmproviseerd door een cast van professionele dansers. Deze film ging in Cannes in première in het programma The Directors’ Fortnight en won daar de hoofdprijs. Noé is normaal gesproken niet zo’n positieve respons gewend: in een interview met The Guardian liet hij weten teleurgesteld te zijn in hoe weinig mensen geschokt de zaal verlieten, een veelvoorkomend fenomeen bij vertoningen van Noé. De Frans-Argentijnse regisseur staat bekend om zijn provocerende materie die velen naar de bioscoopzaal lokt, maar zelden de zaal vol houdt tot het einde; zijn confronterende films staan bol van heftige materie, chaotische beelden en sociaal nihilisme.

VIERDAAGSEFILMS
Climax is onderdeel van de vierdaagsefilms; ons alternatief Vierdaagse-programma waarmee je toch even de feestsfeer kunt opzoeken met titels die deze op uiteenlopende manieren op het grote scherm laten zien:

Eden – zondag 18 juli
Climax – donderdag 22 juli
Beats – vrijdag 23 juli

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?