sluit

Voir du pays

Film

Aurore en Marine zijn twee jonge, sterke vrouwen. Ze kennen elkaar al sinds hun jeugd en delen een baan bij het Franse leger. Na een zenuwslopende missie in Afghanistan keren ze met hun eenheid huiswaarts.

Maar eerst moeten ze een verplichte tussenstop maken in een vijfsterrenhotel in Cyprus, wat ook wel ‘decompressie’ wordt genoemd. Het doel hiervan is om de militairen de oorlog te doen vergeten en te ontspannen. Ze bevinden zich tussen de toeristen die genieten van een overvloedig buffet, onbeperkte cocktails en luieren aan het zwembad. Het contrast met het leven aan het front en het zonnige Cyprus kan niet groter zijn, wat leidt tot veel onbegrip bij de militairen. Marine wilt het liefst de tussenstop overslaan en zo snel mogelijk naar huis en voelt zich gevangen op het eiland. De soldaten worden in de watten gelegd en proeven opnieuw de vrijheid van hun oorspronkelijke, dagelijkse leven, maar door de sessies groepstherapie worden ze weer geconfronteerd met hun eerdere ervaringen aan het front. Door middel van virtual reality worden ervaringen besproken en traumatische ervaringen opnieuw opgedaan, wat leidt tot verhitte discussies tussen de militairen. De verschillen tussen de mannen en vrouwen zorgen ervoor dat de verhoudingen op scherp gesteld worden.

Voir du pays is geregisseerd door zusters Delphine en Muriel Coulin, die eerder samen de film 17 Girls geregisseerd hebben. Bij hun nieuwe film worden de psychologische gevolgen van een oorlogsmissie perfect in beeld gebracht. Voor de rollen van Aurore en Marine zochten ze twee sterke vrouwen. De keuze is gevallen op de excentrieke muzikant Soko (La danseuse, Her) en Ariane Labed (Before Midnight, The Lobster). Labed heeft enkele dagen doorgebracht op een militair trainingskamp en heeft zes maanden aan psychologische trainingen gehad ter voorbereiding voor haar rol.

  • De Coulins, die de film samen schreven en regisseerden, leggen een knappe dreiging over het verhaal van de ex-militairen
    De Volkskrant
  • Beeldige blik op ontstressende soldaten en de mentale littekens die zij dragen, met een dubieuze climax
    Filmtotaal

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden