Als inleiding op de film Blind Willow, Sleeping Woman, bespreekt filosoof Ype de Boer enkele aspecten van Murakami’s werk die zijn verhalen overstijgen en iedere mens aangaan.
Blind Willow, Sleeping Woman is een fijnzinnige, betoverende en diepmenselijke film gebaseerd op de magisch-realistische verhalen van Haruki Murakami. Murakami’s hoofdpersonen zijn op zoek naar hun plek in de wereld, naar verloren liefdes en de zin van het leven. Een jonge vrouw mag een wens doen. Een praatgrage kikker wil samen met een verlegen accountant Tokyo redden. En een melancholieke man moet plots op reis om een mysterieuze lege doos te bezorgen. Zijn vrouw heeft hem net verlaten en zijn kat is kwijt. Dromen sijpelen de realiteit binnen. Murakami’s hoofdpersonen zijn op zoek naar hun plek in de wereld, naar verloren liefdes en de zin van het leven. En zelden gebeurt dat meeslepender, spannender en fascinerender dan in zijn verhalen. In zijn universum lopen realiteit en fantasie volkomen vanzelfsprekend in elkaar over. Er zijn prachtige speelse filosofische overpeinzingen. Katten lopen weg. Jazz staat op. Een reuzeworm veroorzaakt aardbevingen. Er wordt pasta gekookt en de oorschelpen van vrouwen blijven fascineren. Componist/regisseur Pierre Földes besefte dat deze magisch-realistische wereld zich perfect leent voor animatie. Hij schreef zelf een scenario waarin hij zes van Murakami’s verhalen tot één geheel weeft en bedacht hiervoor een geheel eigen, unieke visuele stijl helemaal toegesneden op Murakami’s ideeënwereld. Waarop de schrijver vervolgens zijn zeer zeldzame toestemming gaf. Földes creëerde een klein elegant wonder. De film ademt Murakami; in beeld, muziek, ritme en toon. Niet eerder raakte een film zo perfect de balans tussen existentialisme en ironie en dat vleugje absurditeit zo kenmerkend voor deze schrijver.
NRC ging in gesprek met de regisseur van de film. Lees hier het artikel.
Je hoeft geen kenner te zijn om binnen enkele pagina in de wondere sfeer van Haruki Murakami’s fictie gezogen te worden. Een wereld waar droomgebeurtenissen echte gevolgen hebben, schaduwen afsplijten en twee meter grote kikkers Tolstoj citeren. Eenmaal binnen, geraak je er wel lastig weer uit: hele scharen liefhebbers beklagen het gevoel van heimwee als ze een tijd geen (nieuwe) Murakami lezen. Maar hoe kan het nu dat zulke eigenzinnige verhalen mensen over de hele wereld weten te raken? Als inleiding op de film Blind Willow, Sleeping Woman, bespreekt filosoof Ype de Boer enkele aspecten van Murakami’s werk die zijn verhalen overstijgen en iedere mens aangaan.
Dr. Ype de Boer is filosoof aan de Radboud Universiteit. In 2017 schreef hij het boek Murakami en het gespleten leven, een filosofische ontvouwing van de fictie van Haruki Murakami. Van hem verscheen ook Het erotisch experiment. Voorbij de moderne seksuele identiteit (2019), een filosofische verkenning van de betekenis en waarde van seks in de hedendaagse maatschappij.