sluit

Wakefield

Film

Zou je soms je leven niet gewoon willen achterlaten, even helemaal opnieuw beginnen? Daar kunnen veel mensen zich nog gemakkelijk iets bij voorstellen, maar Howard Wakefield bedenkt een krankzinniger plan. En voert het uit.

Hij zegt zijn succesvolle leventje vaarwel en neemt stiekem zijn intrek in een zoldertje boven zijn losstaande garage. Vandaar observeert hij zijn gezin. Zijn vrouw Diana (Jennifer Garner, Dallas Buyers Club) en kinderen weten niet beter dan dat Howard is verdwenen. Terwijl zij na de eerste shock langzaam hun leventjes weer proberen op te pikken, houdt Howard zich schuil. Hij leeft van wat hij in de vuilnisbakken in de buurt vindt en verloedert stilletjes. Hoe lang houdt hij dit vol?

Je leven drastisch omgooien, voor zulke rollen heeft Hollywood blijkbaar zijn ‘go-to guy’ gevonden. Wakefield is namelijk één grote showcase voor Bryan Cranston, die doorbrak met zijn glansrol als Walter White in Breaking Bad. Sindsdien speelt hij geregeld grotere rollen in allerlei films. Waaronder de titelrol in Trumbo, waarvoor hij afgelopen jaar een Oscarnominatie kreeg. In Wakefield zitten we als kijker grotendeels in een ruimte opgesloten met de hoofdpersoon. We leven mee met alles wat er in hem omgaat, dus wie had er beter gecast kunnen worden dan Cranston? Recensenten zijn het er grotendeels over eens: niemand.

De film is gebaseerd op een gelijknamig kortverhaal uit 1835 van Nathaniel Hawthorne, beter bekend van zijn roman ‘The Scarlet Letter’. ‘Wakefield’ kreeg in 2008 een update in opinieblad The New Yorker, van auteur E.L. Doctorow. Beide versies vormden de inspiratie voor het script van regisseur Robin Swicord (The Jane Austen Book Club).

  • Bryan Cranston speelt meesterlijk een lul van een vent.
    De Volkskrant
  • Voyeurisme is zijn extreemste vorm met een weergaloze hoofdrol voor Bryan Cranston.
    Filmtotaal.nl

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden