sluit

Waves of Burlesque: film en gesprek + live performance

Film
Filmspecials
LUXdocs

Tijdens deze speciale vertoning van de korte film Waves of Burlesque zoeken Burlesque-performers naar een manier om hun alter ego te verhouden tot hun rol in de buitenwereld. Na afloop van de film gaan regisseur Colina van Bemmel, Burlesque performers Fae Fortune en Dayenne Neroli met elkaar in gesprek onder leiding van MC Creamy Roger.

In de wereld van burlesque ontdekken we wat het betekent om jezelf te uiten zonder schaamte. Er rust een taboe op seksuele zelfexpressie, zowel in onszelf als in de samenleving. En wanneer je deze onzichtbare grens overschrijdt, zijn er consequenties. Voor de performers is burlesque een ritueel waarin ze zich bevrijden van schaamte. Ze uiten een kant die in het dagelijks leven weggedrukt wordt. Dans, theater en striptease vormen een provocatieve act die vaak een persoonlijk verhaal vertelt. Door middel van een alter ego verleggen ze hun eigen grenzen en daarmee ook die van het publiek.

In deze korte film zien we Sofia La Notte, die haar eerste stappen zet in de wereld van burlesque en daarbij haar omgeving nog moet zien te overtuigen; Bustie La Tish, die zoekt naar een manier om zichzelf te uiten in de buitenwereld, maar ook binnen de traditie van burlesque; en Mechteld Geesing, die werd ontslagen vanwege een lingeriefoto in het tijdschrift Panorama. In Waves of Burlesque ontdekken we wat hen drijft of juist tegenhoudt. De film is een intieme kijk achter de schermen en verkent de dubbele moraal rondom seksuele expressie, zowel in onszelf als in de samenleving.

Panelgesprek

Na afloop van de film is er een panelgesprek met regisseur van de film Colina van Bemmel, burlesque-performers Fae Fortune en Dayenne Neroli. Ze gaan in gesprek over het belang van deze vorm van zelfexpressie en het bijkomende taboe. Het gesprek wordt geleid door MC Creamy Roger en duurt ongeveer 30 minuten.

Live performance

Na een korte pauze zullen Fae Fortune en Dayenne Neroli een exclusieve show geven. MC Creamy Roger praat de shows aan elkaar. Durf jij de rol van toeschouwer steeds meer los te laten om daadwerkelijk in contact te komen met burlesque?

 

Creamy Roger 
In het avondlijke leven praat MC Creamy Roger burlesque shows aan elkaar, waarin hij de begeerte van het publiek hoorbaar en voelbaar maakt. Hij maakt zich meester van de ceremonie door elke glimlach te laten schateren en van elke joel een jubel te maken. Vanuit zijn achtergrond in de culturele antropologie neemt Creamy Roger zijn publiek op een essentie getrouwe en inclusieve manier mee in een saamhorig burlesque sprookje.

Fae Fortune 
Fae Fortune is een burlesque performer, danslerares en evenementenorganisator gevestigd in Amsterdam. Burlesque heeft een belangrijk onderdeel gespeeld in haar persoonlijke proces van zelfbevrijding. En als lerares helpt ze anderen in deze transformatie terwijl ze hun eerste stappen zetten. Ze houdt ervan om te experimenteren met bewegingen, pops en evenementen. Daarom start ze graag nieuwe acts en projecten.

Dayenne Neroli
Dayenne is een performance artist, danseres en lerares. Ze brengt haar kunst graag op een evocatieve en sensuele manier. Subtiele verleiding, mysterie, fantasie vormen samen een magische ervaring waarbij het publiek wordt meegenomen in de wereld van dans en ‘Eros.’

Colina van Bemmel 
Colina is filmmaker en beeldend kunstenaar. Voor haar is film een manier om licht te werpen op onderwerpen die normaal gesproken verborgen blijven. Burlesque en seksuele expressie brengen sterke reacties teweeg in mensen, en dit is wat ze wilde onderzoeken in haar film Waves of Burlesque. We hebben allemaal (voor)oordelen maar waar komen deze vandaan en hoe kunnen we verder?

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?