sluit

Werk ohne Autor

Film

In Werk ohne Autor volgen we student Kurt Barnert, die naar de kunstacademie in Oost-Duitsland gaat, waar hij in medestudent Ellie Seeband de liefde van zijn leven vindt.

Haar vader, professor Carl, stelt hun relatie niet op prijs, maar staat deze met tegenzin toe. Wat Kurt en Carl niet weten, is dat ze verbonden worden door afschuwelijke gebeurtenissen uit het verleden, waarbij Carls sinistere beroep tijdens het nazi-tijdperk als een loodzware schaduw over hem heen hangt. Als Kurt, onderdrukt door de beperkingen op artistieke vrijheden van de DDR, het idee krijgt om naar het westen te vluchten om zijn ware roeping te volgen, heeft dat ook gevolgen voor Carl.

Werk ohne Autor is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Gerhard Richter, de Duitse kunstenaar die opgroeide tijdens het nazibewind en volwassen werd in de communistische DDR. Voor dit filmepos keerde regisseur Florian Henckel von Donnersmarck terug naar deze grauwe periode van censuur en onderdrukking. Eerder wist hij zowel Duitsland als de internationale filmgemeenschap te overdonderen met het briljante Das Leben der Anderen (Oscar voor Beste Buitenlandse Film), waarin hij soortgelijke thema’s aan het licht bracht. Werk ohne Autor was te zien op het 75e filmfestival van Venetië en was de Duitse inzending voor Beste Buitenlandse Film voor de 91e Academy Awards.

In deze film zit een pauze van 15 minuten.

 • Een nagenoeg perfecte film.
  filmtotaal
 • Door de goed uitgediepte personages en het elegante script weet dit fraai historische epos drie uur lang te boeien.
  nrc
 • Episch drama, soepel en indringend verteld.
  vpro cinema
 • Henckel von Donnersmarck weet gitzwarte bladzijden uit zijn vaderlandse geschiedenis op meesterlijke wijze te combineren met een intiem drama.
  de telegraaf
 • Het drie uur lange epos over drie decennia Duitse geschiedenis verveelt geen moment, maar laat weinig aan de verbeelding over.
  de volkskrant
 • In Werk ohne Autor ontstaat een fascinerend en verscheurd tijdsbeeld dat de volle drie uur speelduur boeit.
  ad.nl

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden