sluit

Western

Film
Picl

Een groep Duitse bouwvakkers krijgt de opdracht een waterkrachtcentrale te bouwen in een afgelegen gebied bij een nabijgelegen Bulgaars dorpje.

De mysterieuze loner Meinhard past niet echt in de groep van lompe, doch kameraadschappelijke arbeiders. Zwijgzaam en zelfredzaam lijkt hij op zoek naar iets anders. Als hij als eerste het nabije dorpje ontdekt, verschuift de aandacht van de groep al snel naar het onbekende land en de inwoners van het dorpje. Ze worden steeds avontuurlijker en willen alles ontdekken, maar worden geconfronteerd met de taalbarrière en culturele verschillen. Door te communiceren met handen en voeten bouwen ze langzaam een band op met het dorp. Daarnaast wordt de competitie om erkenning van de locals steeds groter, helemaal als Meinhardt bevriend raakt met een van de bewoners. Een film over onze tijd, waarin de globalisering ervoor zorgt dat we allemaal een beetje vreemdeling zijn.

Western is de derde speelfilm van regisseur Valeska Grisebach. In plaats van acteurs gebruikt ze liever echte mensen in haar films. Je zou door het fenomenale acteerwerk dan ook niet zeggen dat alle personages in deze film uit de bouw of auto-industrie komen. Hoofdrolspeler Meinhard wordt gezien als een moderne arbeiders versie van Clint Eastwood. Daar kan meteen een vergelijking worden gemaakt met de titel. Western refereert niet alleen naar het genre, maar ook naar de positie van Meinhard als een westerse buitenstaander in een Oost-Europees grensdorp. Genomineerd voor Un Certain Regard op Cannes 2018.

  • Subtiel en fijnzinnig
    NRC
  • Niet cowboys en indianen, maar Duitsers en Hongaren bevolken Valeska Grisebachs spannende Western
    Volkskrant
  • Een western in het kwadraat, een film over westerse arrogantie ten aanzien van minderbedeelden die nergens op gestoeld blijkt.
    Trouw

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden