sluit

Movies that Matter – When the War Comes

Film
Language No Problem
Movies that Matter

Drie jaar lang volgde de Tsjechische filmmaker Jan Gebert de leden van de Slovaakse extremistische, paramilitaire groep Svrcek.

De groep bestaat vooral uit jonge mensen, grotendeels tieners, die zich zorgen maken over de toekomst van hun land. Onder de bezielende leiding van oprichter Peter trainen ze in weekenden met nepgeweren en verkondigen ze op scholen hun fascistische ideeën. Hun doel is om van Slovakije een totalitaire staat te maken, zonder immigranten. De regering staat het oogluikend toe, zolang ze maar geen wetten overtreden.

De gastspreker is hoogleraar Marcel Lubbers. Hij richt zich op politieke sociologie, migratie en integratievraagstukken. Hij publiceerde over verklaringen van het stemmen op radicaal rechtse partijen en over euroscepticisme. Voor dat onderzoek ontving hij een VENI-beurs. Zijn onderzoek naar nationalisme en culturele consumptie bracht hij verder met een VIDI-beurs.

MOVIES THAT MATTER
Met Movies that Matter On Tour brengt Movies that Matter festivalfavorieten naar filmtheaters door heel Nederland, ook naar ons. Maandelijks kan je een spraakmakende film zien, met een inleiding of nagesprek met inspirerende gasten.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?