Bekijk op maandag 6 november de première van White Plastic Sky, een avontuurlijke en visueel schitterende animatiefilm over een toekomstige wereld waarin de mensen ná hun vijftigste jaar moeten transformeren in een boom. Deze klimaatfilm is onderdeel van onze reeks Kunst voor klimaat, een jaarprogramma dat is ontstaan vanuit het kunst voor klimaat festival Nimma aan zee.
In 2123 is de aarde een verschroeide woestenij zonder enige flora of fauna. Mensen wonen in steden onder beschermende koepels. Omdat er behalve water geen natuurlijke hulpbronnen meer over zijn, zijn mensen zelf de grootste voedingsbron geworden en mogen ze maar 50 jaar oud worden. Dan wordt in hun lichaam een zaadje geïmplanteerd dat in speciale laboratoria in een boom transformeert. De 28-jarige psychiater Stefan en zijn vrouw Nora hebben hun zoontje verloren. Nora kan niet met dit verlies omgaan en vraagt een vrijwillige implantatie aan, terwijl ze pas 32 jaar oud is. Stefan accepteert dit niet en gaat op een avontuurlijke reis om haar ten koste van alles te redden. De film is onderdeel van de officiële Selectie Berlin International Filmfestival 2023 en is genomineerd voor de Encounters Award – Berlin International Filmfestival 2023.
White Plastic Sky is gemaakt als een hybride film tussen liveaction en animatie. De makers wilden dat de geanimeerde personages emoties zouden uitdrukken, zoals alleen acteurs die hebben. Daarom is er gewerkt met echte acteurs via de Rotoscope techniek (het hertekenen van acteurs) . Deze techniek is vervolgens niet digitaal op de computer gedaan, maar is geheel met de hand getekend door een toegewijd team van animators op de traditionele 2D-animatie. Het is daardoor een zeer gedetailleerde, realistische animatie geworden die de emoties van de acteurs behoudt en tegelijkertijd de warmte van traditioneel handgetekend animatie heeft. De locaties van White Plastic Sky zijn allen eerst in 3D gebouwd en ook alle achtergronden zijn realistisch nagebouwd. Zo is voor de “Plantation”, de plek waar de bomen groeien, het Balatonmeer (Hongarije) als locatie gebruikt.
Dit programma is onderdeel van het jaarprogramma Kunst voor klimaat, dat mogelijk wordt gemaakt door het kunst voor klimaat festival Nimma aan zee. In deze reeks gaan we door verschillende kunstvormen onze belevingen en kennis rond klimaat en biodiversiteit vergroten, verleggen en onderzoeken. We leggen onze ambities en idealen naast de weerbarstigheid van het dagelijks leven. Wat kunnen we nu doen voor een goede toekomst? Tijdens het festival Nimma aan zee komt alles samen: kunst, klimaat, inheemse perspectieven, onderzoek en de nieuwe generatie. Met verbeelding, langetermijndenken en kunst brengen we samen verandering tot stand.