sluit

Widows

Film

Widows is het verhaal van vier vrouwen die slechts één ding met elkaar gemeen hebben: een enorme schuld, achtergelaten door de criminele activiteiten van hun overleden echtgenoten.

Kersverse weduwe Veronica (Viola Davis, The Help) staat voor een lastige keuze. Na een mislukte overval laat de gedode crimineel Harry (Liam Neeson, Silence) haar niet alleen een schuld van 2 miljoen dollar na bij gevaarlijke mensen, maar ook een boekje met plannen voor een grote kraak. Ze slaat de handen ineen met de vrouwen van de andere teamleden, die bij dezelfde klus het leven hebben gelaten. Tegelijk wordt het team van weduwes achterna gezeten door het doelwit van de mislukte klus: Jamal Manning (Brian Tyree Henry, Atlanta) en zijn gevaarlijke broer Jatemme (Daniel Kaluuya, Get Out). Widows is een gecompliceerde overvalfilm vol spanning, verraad en bizarre wendingen.

Steve McQueen pakt als regisseur groots uit met zijn eerste heistfilm. Hij heeft een grote cast waarin filmsterren, awardwinnaars en talentvolle jonge karakteracteurs samenkomen, om net als in de film zelf een grote klus te klaren. Dit is McQueens eerste publiekvriendelijkere film, na arthousepareltjes als Hunger en Shame en het zware slavernij-epos 12 Years a Slave. Maar het is wel meteen een heistfilm voor gevorderden. De film is gebaseerd op de succesvolle gelijknamige BBC-miniserie uit 1983, van Lynda La Plante (eveneens bedenker van Prime Suspect). Die leverde destijds al meerdere tv-vervolgen en later ook remake op tv op. Om het ingewikkelde verhaal in een bioscoopfilm te passen, schakelde hij de hulp in van de succesvolle schrijfster Gillian Flynn (Gone Girl). Een gevaarlijke film met harde vrouwen, waarbij Ocean’s 8 verbleekt.

  • Steve McQueen speelt meesterlijk met verwachtingen en vooroordelen.
    de volkskrant
  • McQueens heistfilm is feministisch en ambitieus.
    NRC
  • Een film met een verpletterende genadeslag.
    the guardian

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden