sluit

Wildlife

Film

Montana in de jaren zestig staat in brand. Bosbranden teisteren het berglandschap en de pas ontslagen vader Jerry Brinson (Jake Gyllenhaal, Brokeback Mountain) voelt een roeping: hij gaat de bergen in, om te helpen blussen.

Dat verdient echter weinig, dus zijn vrouw Jeannette (Carey Mulligan, Inside Llewyn Davis) neemt een baantje als zwemlerares. In haar mans afwezigheid begint ze een affaire met een van haar leerlingen, een oudere autoverkoper. Vreemd genoeg doet ze dat zonder enige schaamte. Erger nog: ze wrijft het expliciet in bij haar 14-jarige zoon Joe (Ed Oxenbould), door wiens ogen we dit verhaal zien ontplooien. Heeft het huwelijk hierna nog maar enige toekomst? Het gevoelige drama Wildlife is het regiedebuut van acteur Paul Dano (There Will Be Blood).

Wildlife is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijver Richard Ford. De kersverse regisseur koos dit project, omdat hij al lang een film wilde maken over een disfunctionele familie. Hij herkende niet alleen zichzelf in het boek, maar zag hij er iets universeels in: een onderdeel van volwassen worden is erachter komen dat je ouders ook maar mensen zijn. Hij kocht persoonlijk de filmrechten. Dano schreef het script voor de film zelf, samen met zijn ook acterende echtgenote Zoe Kazan (The Big Sick). Zij schreef eerder al het script voor de magisch-realistische romantische comedy Ruby Sparks, waarin zijzelf en Dano de hoofdrollen vertolkten. In deze film zijn ze echter geen van beide te zien, ze geven alle ruimte aan een fantastische cast. Het is vooral Mulligan die door de filmpers wordt geroemd, voor een van de beste rollen van haar carrière.

  • Een fraai, ingetogen familiedrama.
    VPRO Cinema
  • IJzersterk regiedebuut van Paul Dano.
    De Volkskrant
  • Wildlife is psychologisch rijk en gelaagd.
    NRC Handelsblad

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden