sluit

Woman at War

Film
Nimma aan zee

Halla is een vijftigjarige dirigente die geniet van een rustig bestaan in Reykjavik. Haar op het oog vredige routine is echter een dekmantel voor haar dubbelleven als radicale milieuactiviste.

Haar persoonlijke, zelfstandige kruistocht tegen de lokale aluminiumindustrie heeft succes: Met gevaarlijke sabotageacties waarmee ze de prachtige IJslandse Hooglanden wil beschermen, maakt ze naam voor zichzelf als ‘de Bergvrouw’. Ze maakt zich op voor haar meest gedurfde actie ooit, maar dan neemt haar leven een onverwachte wending: Halla’s aanvraag voor het adopteren van een kind wordt ingewilligd. Ze moet haar rol van natuurbeschermer verruilen voor het echte moederschap, maar dat weerhoudt haar niet de aluminiumindustrie nog een laatste, vernietigende klap toe te dienen…

Regisseur Benedikt Erlingsson groeide zelf op in een acteursgezin in Reykjavik. Tot voor kort was hij vooral actief als acteur, en onder meer te zien in The Boss of It All van Lars von Trier. Inmiddels heeft hij ook het scenarioschrijven en regisseren van speelfilms op zich genomen. In 2013 maakte hij zijn regiedebuut met Of Horses and Men. Voor de hoofdrol in zijn nieuwste film koos Erlingsson voor ervaren actrice Halldóra Geirharðsdóttir, die in IJsland vooral bekend is om Málmhaus en Case. Haar tegenspeelster is Jóhann Sigurðarson wiens variërende carrière zich vooral afspeelde rondom Reykjavik. Sigurðarson is acteur, stemacteur en zanger, en bij het grote publiek vooral bekend om zijn vertolking van Leifur in de IJslandse tv-serie Trapped.

Onderdeel van het Kunst voor klimaat festival Nimma aan zee

Dit programma is onderdeel van het Kunst voor klimaat festival 2021, waarbij LUX jong en oud publiek uitnodigt om via verbeelding op zoek te gaan naar antwoorden rondom de klimaatuitdaging. Hiervoor zet LUX diverse kunstvormen in, van film & theater tot ervaringsprogramma’s voor diverse leeftijden. (Internationale) kunstenaars, denkers, schrijvers en klimaatexperts komen van vrijdag 10 t/m zondag 12 september naar Nijmegen om met het publiek in gesprek te gaan. Bekijk het programma.

  • Het absurdisme staat ontroering en diepgang niet in de weg.
    VPRO Cinema
  • Een gemoedelijk maatschappijkritische komedie.
    De Volkskrant
  • Woman at War is een waardig opvolger van de al even droogkomische debuutfilm van regisseur Benedikt Erlingsso.
    NRC Handelsblad

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?