sluit

Yomeddine

Film

Vanaf donderdag 18 april draait bij ons het hartverwarmende regiedebuut van Abu Bakr “A.B.” Shawky: Yomeddine. Deze avontuurlijke film portretteert Beshay, een voormalig lepra patiënt, tijdens zijn zoektocht naar zijn familie in Egypte.

Yomeddine vertelt een verhaal over hoop, trots, vertrouwen en vriendschap. Beshay werd al jong door zijn vader achtergelaten in een leprakolonie, in het midden van de Egyptische woestijn. Tegen alle verwachtingen in overleeft Beshay de ziekte, en groeit uit tot een volwassen man. Na het overlijden van zijn vrouw besluit hij op zoek te gaan naar zijn familie. Samen met Obama, een dapper weesjongentje uit een nabijgelegen weeshuis start hij de avontuurlijke tocht naar de bewoonde wereld. De twee vormen een hechte vriendschap en hopen een plek te vinden om een nieuw, waardig leven op te kunnen bouwen.

A.B. Shawky zet met Yomeddine een roadmovie vol hoop neer. De reis wordt begeleidt door weergaloze beelden van de vele kanten van Egypte. Shawky heeft met zijn speelfilmdebuut de lat hoog gelegd voor de toekomst, hij werd met dit speelfilmdebuut namelijk als enige regiedebuut geselecteerd voor de competitie van het Film Festival van Cannes 2018. Yomeddine is met veel lof ontvangen en beloond met meerdere awards. Niet alleen voor de regisseur was het een debuut, ook de hoofdrolspelers Rady Gamal (Beshay) en Ahmed Abdelhafiz (Obama) speelde nooit eerder in films. Hun optreden als Beshay en Obama heeft zowel het publiek als de regisseur op een goede manier verrast.

  • Documentair ogende feelgood roadmovie
    VPRO Cinema
  • Gaat vooral over de spirituele reis die Beshay maakt
    de Volkskrant
  • Onbevangen, goedmoedig en net geen melodrama
    NRC

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden