sluit

Yuli

Film

Icíar Bollaín toont in zijn nieuwste werk het leven van de Cubaanse danser Carlos Acosta. Acosta werd “de grootste mannelijke danser van zijn generatie” genoemd. De aangrijpende speelfilm Yuli is vanaf donderdag 13 juni te zien.

Cuba, jaren ’80. De rebelse Carlos – liefkozend Yuli genoemd door zijn vader – heeft de schoolbanken altijd weten te vermijden en is opgegroeid in de straten van Havana. In de hoop op een beter leven stuurt vader Pedro zijn getalenteerde zoon naar de Nationale Balletacademie van Cuba. Yuli biedt weerstand, maar wordt uiteindelijk toch gegrepen door de wereld van het dansen. Het blijkt het begin van een legendarische carrière. Zo danste hij op zijn 25e al bij het gerenommeerde Londense Royal Ballet, waar hij onder meer als eerste donkere danser ooit de rol van Romeo op zich nam. Tot op de dag van vandaag wordt Carlos Acosta wereldwijd als een van de beste dansers van zijn generatie beschouwd.

Om Yuli zo authentiek mogelijk te maken heeft regisseur Icíar Bollaín Carlos Acosta zelf betrokken bij het proces. De Cubaanse danser bracht in 2008 zijn autobiografie ‘No Way Home: A Cuban Dancer’s Story’ uit. Dit werk vormde de inspiratie voor het Bollain’s nieuwste film. Carlos Acosta is een van de drie mensen die zijn leven vertolken. Edlinson Manuel Olbera Núñez speelt de jonge Carlos en Keyvin Martínez is te zien tijdens de tienerjaren van de wereldberoemde danser. Acosta blinkt in Yuli uiteraard uit in dans, maar werd ook genomineerd voor een Goya voor Best New Actor tijdens de Goya Awards, één van de belangrijkste prijzen van Spanje.

  • Sympathieke biopic, vernuftig scenario
    VPRO Cinema
  • Grootste vondst is de jonge hoofdrolspeler
    The Guardian

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden