sluit

Zaatari Djinn

Film

De documentaire Zaatari Djinn volgt vier kinderen tijdens hun alledaagse bezigheden in hun woonplaats Zaatari. Echter, Zaatari is niet zomaar een plek. De stad, die zich middenin de woestijn in Jordanië en dichtbij de Syrische grens bevindt, is namelijk voortgekomen uit een vluchtelingenkamp.

Filmmaakster Catherine van Kampen volgt de vier kinderen Hammoudi (8), Ferras (10), Fatma (12) en Miryam (15). De kinderen komen uit verschillende sociale en economische milieus en hebben ieder een eigen verhaal. De documentaire geeft op prachtige wijze weer dat, ondanks het feit dat Zaatari is voortgekomen uit ellende en de omstandigheden belabberd zijn, er in de ogen van kinderen nog steeds ruimte is voor dromen en ambities. Over het algemeen hebben de kinderen een veel positievere instelling en kijk op de toekomst dan volwassenen. Bovendien weten ze hun beperkte middelen optimaal te benutten: van een prop maken ze een voetbal en twee insecten worden omgetoverd tot een dierentuin.

Catherine van Kampen wilde door het maken van deze documentaire meer inzicht krijgen in het leven in vluchtelingenkampen, want in de media wordt maar een klein deel van de gebeurtenissen belicht. Van Campen begon haar carrière als filmregisseuse na de studie Geschiedenis te hebben afgerond aan de Universiteit van Amsterdam. Ze maakte onder andere de documentaire Eeuwige moes. Voor dit scenario won ze in 2007 de IDFA-Mediafondsprijs: een geldbedrag om Eeuwige moes te kunnen maken.

 

  • Trekt je mee in de wereld van Syrisch kindvluchtelingen
    de volkskrant
  • Een mooie en soms erg interessante schets van de levens van de kinderen
    filmtotaal
  • Een originele verbeelding van het leven van de kinderen in een groot vluchtelingenkamp
    de filmkrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden