sluit

Zagros

Film
Picl

De jonge schaapsherder Zagros is volmaakt gelukkig in de bergen van Turks Koerdistan. “Is dit niet het mooiste plekje op aarde?”, vraagt hij aan zijn vrouw Havin.

Schapen grazen, krekels tjirpen, de zon streelt hun huid. En toch denkt Havin daar anders over; het Koerdisch platteland is voor een vrouw alles behalve een aards paradijs. Sommigen in het dorp vinden haar veel te uitgesproken. En wie weet waar zo’n moderne, onafhankelijke vrouw allemaal toe in staat is. Als Havin op een dag beschuldigd wordt van overspel, ontvlucht ze het dorp en vertrekt ze met hun 9-jarige dochter naar België. Zagros twijfelt geen moment en gaat de twee achterna. Overtuigd van Havin’s onschuld beginnen ze een nieuw leven in Brussel, maar eenmaal daar blijft er van Zagros’ zekerheden weinig over. Hij moet kiezen tussen de liefde voor zijn vrouw en de eer van zijn familie. Een keuze die steeds moeilijker wordt, en hem langzaam tot wanhoop drijft.

Zagros is het speelfilmdebuut van de Belgisch-Koerdische regisseur Sahim Omar Kalifa. Zijn drie eerdere short films kaapten al wat filmprijzen weg bij verschillende festivals, en Baghdad Messi (2012) en Bad Hunter (2013) haalden zelfs de shortlist van de Oscars. Zagros ging in première op Film Fest Gent 2017, waar het tevens de Grand Prix voor Beste Film won. Sahim Omar Kalifa weet de pijn van het hoofdpersonage indringend vast te leggen. Het cruciale gesprek waar Havin vertelt dat ze weg gaat, hoeveel ze ook van haar man houdt, is één lange take; je voelt aan dat dit moment de rest van Zagros’ leven zal bepalen. Het centrale dilemma in de film staat symbool voor datgene waarmee heel wat mensen met een migratie-achtergrond worstelen: respect voor de familie en tradities enerzijds, en emancipatie en moderniteit anderzijds. Dat laat tevens zien dat een verhaal over een schaapsherder uit Koerdistan ook heel veel kan zeggen over onze eigen samenleving.

 • Sterk speelfilmdebuut
  VPRO Cinema
 • Regisseur Sahim Omar Kalifa vangt in Zagros akelig goed de atmosfeer van jaloezie en wantrouwen
  De Volkskrant
 • Een Koerd die in Belgie filmmaker werd en nu lid is van The Academy
  NRC
 • Sterk speelfilmdebuut met universele zeggingskracht over sociale, religieuze en maatschappelijke druk
  VPRO

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden