sluit

Zama

Film
Picl

Voor Don Diego de Zama is het leven tot stilstand gekomen.

Hij zit als gezant van de Spaanse koning in Paraguay en moet onderdanig elke taak aanvaarden die opeenvolgende gouverneurs hem toevertrouwen. Zijn vrouw en kinderen heeft hij al jaren niet meer gezien, en de betalingen uit het thuisland worden steeds minder. Het is wachten op de brief van de koning die zijn overplaatsing naar Buenos Aires zal bevestigen. Maar de brief komt niet. Als Zama beseft dat zijn situatie niet beter zal worden, sluit hij zich aan bij een groep soldaten die achter een gevaarlijke bandiet aangaat. Zama verliest langzaam de grip op de realiteit en bijt zich vast in deze hopeloze missie. Want het allerlaatste wat er zal gebeuren, is dat de wereld hem zal vergeten.

Zama is de verfilming van het gelijknamige boek uit 1956 van Antonio di Benedetto. Na negen jaar afwezigheid van regisseur Lucrecia Martel geeft ze het originele verhaal van Zama een sensuele en absurde sfeer. Het gebrek aan autoriteit van de hoofdpersoon komt terug in de vele scenes waar de inboorlingen eerst op de achtergrond op de loer liggen, maar dan toch het frame inhalen. In de film komt regelmatig een opvallende, zinkende toon terug; een perfect metafoor voor Zama’s ontwikkeling.

VPRO Cinema had een interview met Lucrecia Martel. “Als mensen het over begrijpen hebben, bedoelen ze meestal dat ze de plot kunnen volgen. Voor mij is niet de plot het belangrijkste van een film, voor mij is belangrijk dat een film een belevenis is, een reis, aldus Martel.”

 

  • Hallucinerende verfilming.
    VPRO Cinema
  • Een raadselachtige, hypnotiserende koortsdroom.
    De Volkskrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden