sluit

Ze noemen me Baboe

Film
Picl

In Ze noemen me Baboe verbeeldt regisseur Sandra Beerends het boeiende levensverhaal van de Javaanse Alima, die op de vlucht sloeg voor een gedwongen huwelijk. Deze film wordt vertoond tijdens ons IDFA weekend; twee dagen lang de mooiste films van het International Documentary Filmfestival Amsterdam 2019.

Alima werkte als ‘baboe’ (kindermeisje) in het koloniale Nederlands-Indië voor een Nederlandse familie. De stem van een jonge vrouw vertelt haar verhaal: hoe ze bij de familie kwam te werken en onder meer de zorg kreeg voor hun baby Jantje. Hoe ze met de familie meeging voor een kort verblijf in Nederland. Hoe ze na de terugkeer de oorlog en de Japanse bezetting doormaakte (waarbij de Nederlandse familie in kampen terechtkwam) en vervolgens de zwaar bevochten onafhankelijkheid van Indonesië. Al die jaren blijft Alima trouw aan het kind, maar ze is ook loyaal aan Riboet, haar geliefde die in de Onafhankelijkheidsoorlog meevecht.

Gezien vanuit Alima’s perspectief is de film niet alleen een verslag van de ingrijpende gebeurtenissen en veranderende verhoudingen in Indonesië, maar vooral van de persoonlijke ontwikkeling van Alima, die zich ontworstelt aan sociale en economische beperkingen om een onafhankelijke vrouw te worden. Met uniek en niet eerder vertoond beeldmateriaal uit diverse archieven in Nederland en Japan, vertelt Ze noemen me Baboe een universeel verhaal over de empowerment van vrouwen.

  • Geeft de Indische kindermeisjes van toen een stem.
    de Volkskrant
  • Mooi ingebed in Indonesische tradities als wajang.
    NRC
  • Een prachtvoorbeeld van het belang van documentairefilms.
    Het Parool

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?