sluit

ZenZondag – Öndög

Film
Specials
ZenZondag

Öndög begint met de vondst van een overleden vrouw in een uitgedroogd graslandschap. Een jonge politieagent moet het lichaam bewaken.

Al snel komt een herderin met een kameel hem gezelschap houden. Zij maakt avances en ze hebben seks in de barre kou. De vrouw komt er al snel achter dat ze zwanger is. Maar kan een baby de manier veranderen waarop zij met de rest van de wereld omgaat? Regisseur Wang Quan’an durft in zijn film lange scènes in te lassen waarin schijnbaar niets wezenlijks gebeurt. Totdat de absolute stilte van de omgeving wordt verstoord door een onverwachte levensgebeurtenis. Zoals een overlijden of een geboorte, een onverwacht gevoel van liefde, humor, warmte of filosofische overpeinzing, gecentreerd rond het enigma van de öndög (het Mongoolse woord voor ei).

Met zijn betoverende landschapsfotografie, zijn etnografische details en zijn memorabele no-nonsense heldin, is Öndög onweerstaanbaar en verrassend. Tot aan het excentrieke gebruik van het liedje ‘Love Me Tender’ van Elvis Presley toe. Öndög is van een eenvoud die nog slechts zelden valt te bewonderen. De beelden laten een diepe indruk achter en vertellen een verhaal dat cinematografisch onuitwisbaar is. Wang Quan’an won in 2007 de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn met de film Tuya’s Marriage.

ZENZONDAG
Start je (zon)dag met een inspirerende zen-film! We selecteren speciaal voor jou een film waar de aarde, de mens en/of de natuur centraal staat, zodat je heerlijk kan ontspannen voordat je aan de zondag begint.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?