sluit

Zero Days

Film

In 2010 werd op computers wereldwijd een nieuw cyberwapen aangetroffen dat twintig maal complexer is dan zijn voorgangers. Dit wapen werd het Stuxnet-virus genoemd.

In Zero Days gaat documentairemaker Alex Gibney op zoek naar de makers van Stuxnet. Een virus dat zo krachtig is dat geen computer er tegen bestand bleek. Stuxnet kan binnen milliseconden een gehele infrastructuur – zoals elektriciteitsnetten, ziekenhuizen, transportsystemen en waterzuiveringsinstallaties platleggen of vernietigen, ongeacht de afstand. Wat het virus nog gevaarlijker maakt is dat het doelwit er niet achter kan komen wie de aanval heeft uitgevoerd. Stuxnet lijkt hiermee een ideaal middel om in te zetten als aanval op een natie. Gibney komt een cyberoorlog op het spoor die ontketend blijkt te zijn door Amerikaanse en Israëlische geheime diensten. Hun doel is om het nucleaire programma van Iran te saboteren. Stuxnet werd zwaar geheim gehouden. Tot op de dag van vandaag heeft nog geen enkele vertegenwoordiger van de Amerikaanse of Israëlische overheid zijn betrokkenheid publiekelijk toegegeven, laat staan verantwoordelijkheid genomen voor dit virus. Zero Days doorbreekt deze geheimhouding en geeft ons nieuwe informatie over het Amerikaanse cyberwapen.

Alex Gibney (The Armstrong Lie, Steve Jobs: The Man in the Machine) is een gerespecteerd documentairemaker die twee Oscarnominaties op zijn naam heeft staan, waarvan één gewonnen voor zijn documentaire Taxi to the Dark Side. In het aangrijpende Zero Days laat hij de kijker nadenken over de gevaren van technologie en het inzetten van cyberaanvallen en de geheimhouding hiervan. Het laat bij de kijker een onbehagelijk gevoel achter en toont dat niets of niemand veilig is bij een cyberaanval.

  • Een intrigerende docu over malware ingezet door de Amerikanen en de Israëliërs om het Iraanse kernprogramma te ondermijnen
    Filmtotaal
  • De Amerikaanse cineast Alex Gibney reconstrueert de zoektocht van antivirus-specialisten naar doel en herkomst van Stuxnet en weet daar een spannend detectiveverhaal van te maken
    De Telegraaf
  • Documentaire Zero Days is opgebouwd als rasechte thriller
    De Volkskrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden