sluit

FilmHUB

In mei 2019 zijn we gestart met het pilotproject ‘FilmHUB voor film- en beeldeducatie in Gelderland’. Hoewel er steeds meer aandacht is voor film en mediageletterdheid in het onderwijs, hebben film- en beeldeducatie nog geen structurele plek in het curriculum. Onder de naam FilmHUB GLD leggen we actief verbindingen tussen het onderwijs en de culturele sector.

We adviseren, ondersteunen en inspireren hen bij de uitvoering van film- en beeldeducatie. Zo werken we samen aan de verankering van beeldtaal in het onderwijs in Gelderland.

Kinderen en jongeren groeien tegenwoordig op in een beeldcultuur. Van speelfilms tot nieuwsitems, van vlogs tot snapchats en Instagram: beelden zijn overal. En achter al die beelden zitten duizenden zichtbare en onzichtbare keuzes die de beleving van de kijker beïnvloeden. Het leren van beeldtaal is inmiddels net zo belangrijk als leren lezen en schrijven. Door middel van film- en beeldeducatie ontwikkelen kritische kijkers en mediawijze makers zich tot beeldbewuste burgers.

In de pilotperiode (2019-2020) ondersteunt en stimuleert FilmHUB GLD het onderwijs en de culturele sector in Gelderland op het gebied van film- en beeldeducatie, door het in kaart brengen van behoeften, verbinden van vraag en aanbod, bevorderen van deskundigheid, uitwisselen van kennis en ervaring, en stimuleren van initiatieven.

LANDELIJK VOORBEELD
Samen met het landelijk Netwerk Filmeducatie – gecoördineerd door filmmuseum Eye – zijn zowel LUX, als Filmhuis Den Haag (FilmHUB Zuid-Holland) een pilotproject gestart. Hieruit volgt een een blauwdruk voor filmhubs in de andere provincies.

GELDERLAND IN BEELD
Tijdens de eerste maanden van de pilot hebben we het aanbod van film- en beeldeducatie in beeld gebracht. In een geanimeerde infographic bieden we een eerste overzicht van het aanbod per gemeente en een totaaloverzicht van het aanbod in de hele provincie. Ben je benieuwd geworden? Ga naar www.filmbeeldeducatiegelderland.nl en bekijk het aanbod.

BLIJF OP DE HOOGTE
Interesse in de ontwikkelingen van FilmHUB Gelderland? Inspirerende tips en informatie over activiteiten ontvangen? Meld je aan door een e-mail te sturen naar [email protected] o.v.v. ‘aanmelding nieuwsbrief’.

CONTACT
Wil je meer weten over de hub en wat de hub voor jouw organisatie of school kan betekenen? Neem dan contact met ons op via [email protected], of 024-381 81 22.

FilmHUB Gelderland wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Filmfonds en provincie Gelderland.

 

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden