sluit

Podcast over eenzaamheid

Hoe klinkt het geluid van eenzaamheid in Nijmegen? In deze podcast – die we samen met Via Berlin, Radboud Universiteit, Cultuur op de Campus en Beeldbrengers maken – staat eenzaamheid in Nijmegen centraal. Je hoort verhalen, interviews en reflecties op deze eenzame periode van de inwoners van Nijmegen die de eenzaamheid uit de stad verklankt.

Om het uit de taboesfeer te halen, het te omarmen in plaats van weg te stoppen. We delen verhalen van verschillende mensen waarmee we in gesprek zijn gegaan en zijn ook benieuwd naar het verhaal van jou, de luisteraar. De eerste aflevering is nu beschikbaar op Spotify! Nijmeegse verhalen en ontboezemingen rondom het thema eenzaamheid. Ontroerende, geestige en inspirerende portretten van mensen in en om Nijmegen. Gedachten, herinneringen en ervaringen rondom eenzaamheid. Laten we erover praten, het uit de taboesfeer halen, delen waar we de ander nodig hebben en wat het ons kan leren.

Deze podcastreeks maken we samen met Via Berlin & de Radboud Universiteit in aanloop naar de voorstelling Instant Loneliness van Via Berlin & Cello Octet Amsterdam die van woensdag 24 t/m zondag 28 november 2021 bij ons te zien is. Rondom de voorstelling organiseren we een uitgebreid live contextprogramma met debatten, films, en inspirerende workshops. 

Ontboezemingen over eenzaamheid #5

In deze aflevering staan Nijmeegse jongeren van filmcollectief Beelbrengers centraal. Ze delen hoe eenzaamheid afgelopen tijd een rol speelde in hun eigen leven, hoe ze eenzaamheid hebben gezien tijdens het maken van hun documentaire over Nijmeegse dak- en thuislozen en wat voor hen eenzame plekken in Nijjmegen zijn. Ook te beluisteren via de Spotify-app.

Te gast: Nijmeegse jongeren van filmcollectief Beeldbrengers / idee & concept: Via Berlin & LUX / Montage: René van Münster / Muziek: René van Münster, Cello Octet Amsterdam

Ontboezemingen over eenzaamheid #4

Artistiek leider Dagmar Slagmolen gaf 2 juli 2021 een masterclass aan het Honours Lab van de Radboud Universiteit. Meerdere studenten hebben zich nadien bij Via Berlin aangemeld met de vraag of zij iets met of bij ons kunnen komen doen. Zo ook Annelies Ekelmans. Sinds de dood van haar moeder is zij opzoek naar haar bestemming, verbinding. Zij heeft het gevoel soms anders in de wereld te staan en zou dat graag gebruiken ter inspiratie van andere mensen. Voor ons sprak zij haar overpeinzingen in voor onze Nijmeegse podcast canon rondom het thema eenzaamheid. Ook te beluisteren via de Spotify-app.

Gast: Annelies Ekelmans / idee & concept: Via Berlin & LUX / Montage: René van Münster / Muziek: René van Münster, Cello Octet Amsterdam

Ontboezemingen over eenzaamheid #3

Een nieuwe podcast met bijzondere ontboezemingen en herinneringen rondom eenzaamheid van dierbare en bijzondere Nijmegenaren. Met nieuwe muziek van cellist René van Munster van Cello Octet Amsterdam. Ook te beluisteren via de Spotify-app.

Ontboezemingen over eenzaamheid #2

Dagmar: “In deze aflevering vertelt mijn moeder over haar periodes van eenzaamheid. Ze heeft de opname in haar eentje ingesproken, en toen ik naderhand terugluisterende vond ik het best confronterend. Het besef dat ik hier nauwelijks iets van wist. Maar daarna ook de gedacht: ‘ja wat deel je met je kinderen en wat niet?’ Toch denk ik dat het vanaf een bepaalde volwassen leeftijd goed is om veel met elkaar te delen, juist ook de (herinneringen aan) moeilijke periodes in je leven. Zodat we leren dat het erbij hoort en van elkaar kunnen leren hoe het te dragen”. Met nieuwe muziek van cellist René van Munster van Cello Octet Amsterdam. Ook te beluisteren via de Spotify-app.

idee & concept: Via Berlin & LUX / Montage: René van Münster / Muziek: René van Münster, Cello Octet Amsterdam

Ontboezemingen over eenzaamheid #1

In de eerste aflevering deelt stadsdichter Heidi Koren haar gedachtes, herinneringen en ervaringen rondom eenzaamheid. Ze vertelt over haar aanstelling als stadsdichter, haar bijdrage aan eenzame begrafenissen en over de eenzame uitvaart van Vavadio. Met muziek van (en uitgevoerd door) René van Münster. Ook te beluisteren via de Spotify-app.


Gast: Heidi Koren /  interview: Beeldbrengers & LUX / Montage: René van Münster, Cello Octet Amsterdam / Muziek: René van Münster / idee & concept: Via Berlin & LUX

Teaser

Beluister hier een teaser:

Over de podcast

Als samenleving zitten we op dit moment in de zwaarste eenzaamheidsbeproeving ooit. In deze tijden maken we massaal ommetjes. Ons dagelijks moment om hoofd, hart en lijf te luchten. Vaak lopen we alleen, maar tegelijkertijd zijn we enorm samen in deze situatie. Om aan dit gevoel van samen meer geluid te geven zijn we i.s.m. met Via Berlin, Radboud Universiteit, Cultuur op de Campus en Beeldbrengers een podcast(serie) gestart over eenzaamheid in Nijmegen.

In deze podcast hoor je verhalen, interviews en reflecties op deze eenzame periode van de inwoners van Nijmegen die de eenzaamheid uit de stad verklankt. We delen ze in een podcastserie om zo eenzaamheid bespreekbaar te maken. Om samen eenzaamheid te omarmen, het is een onderdeel van het leven.

Deze podcast wordt een artistiek product vanuit de stad. Hoe klinkt het geluid van eenzaamheid in Nijmegen? Jij kunt bijdragen aan dit audiodocument waarin we deze unieke en vervreemdende tijd vastleggen. Wie weet luisteren we dit over jaren nog eens terug en zeggen we; ‘Oja, zo voelde dat toen in die tijd’.

Deze podcast is een co-productie van LUX, Via Berlin, Radboud Universiteit, Cultuur op de Campus en Beeldbrengers.

Meedoen aan deze podcast(serie)

Hoe je jouw bijdrage kunt leveren? Ga in gesprek met iemand in jouw omgeving over wat deze tijd voor hen betekent. Hoe is het om niemand te zien, om niemand vast te houden. Wat mis je het meest? En wat ervaar je als je eenzaam voelt? Het liefst verzamelen we een breed palet van deze verhalen. Ga Spreek je eigen gedachtenspinsels hardop uit en neem deze op. Of ga het gesprek aan met iemand anders en vraag het je ouder, kind, oma, beste vriendin of buurman en neem dit op. Mocht je liever met ons in gesprek gaan over eenzaamheid, stuur een mail met je contactgegevens naar [email protected] en een van onze programmamakers belt je op voor een interview die dan wordt opgenomen. We horen het graag van alle mensen, in alle leeftijdscategorieën. Hoe diverser de verhalen, hoe beter. Neem het geluid van je interviews op en stuur de voicemessages naar [email protected]. Voor de podcast is het fijn als het interview niet te kort is.

Lancering podcast

Maandag 22 maart 2021 was wethouder Grete Visser (onderwijs; welzijn en zorg) bij ons op bezoek. Programmamaker Ilse Schaminee en deelnemer Dominique spraken met de wethouder Grete Visser over de podcast, het thema eenzaamheid en de inbedding in de stad. Verder heeft de wethouder een fragmenten gehoord van deze nieuwe podcast. De eerste aflevering verschijnt binnenkort online!

Vragen voor interview over eenzaamheid

Wil je graag in gesprek over eenzaamheid maar weet je niet goed welke vragen je kunt stellen? We hebben een aantal voorbeeldvragen op een rij gezet:

– Wat is voor jou het verschil tussen eenzaam zijn en alleen zijn?
– Ben je vaak alleen? Hoe vind je dat?
– Ben je ook eenzaam? / Ben je weleens eenzaam? Hoe voelt dat?
– Heb je meer last van een eenzaam gevoel als je alleen bent of wanneer je met veel mensen bent?
– Wat voor kleur zou je eenzaamheid geven?
– Is er een geur die je associeert met eenzaamheid?
– Hoe smaakt eenzaamheid voor jou?
– Is er bepaalde muziek die je aan eenzaamheid doet denken?
– Is er muziek die je je (nog) eenzamer kan laten voelen?
– Welke muziek kan jou troosten of een fijn gevoel geven?
– Op welke leeftijd heb je je het meest eenzaam of alleen gevoeld?
– Ken je (andere) mensen die zich eenzaam voelen? Praten jullie daar weleens over?
– Wat doe jij als je merkt / hoort dat iemand dichtbij je eenzaam is?
– Zijn er plekken waar jij heen gaat juist als je je alleen of eenzaam voelt?
– Zijn er plekken in Nijmegen die je heel eenzaam vindt voelen?
– Wat doe jij om je minder alleen of eenzaam te voelen?


Dit programma is onderdeel van ‘Podium de Eenzaamheid‘.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?