sluit

Podcast over eenzaamheid

Hoe klinkt het geluid van eenzaamheid in Nijmegen? In deze podcast – die we samen met Via Berlin, Radboud Universiteit, Cultuur op de Campus en Beeldbrengers maken – staat eenzaamheid in Nijmegen centraal. Je hoort verhalen, interviews en reflecties op deze eenzame periode van de inwoners van Nijmegen die de eenzaamheid uit de stad verklankt.

Als samenleving zitten we op dit moment in de zwaarste eenzaamheidsbeproeving ooit. In deze tijden maken we massaal ommetjes. Ons dagelijks moment om hoofd, hart en lijf te luchten. Vaak lopen we alleen, maar tegelijkertijd zijn we enorm samen in deze situatie. Om aan dit gevoel van samen meer geluid te geven zijn we i.s.m. met Via Berlin, Radboud Universiteit, Cultuur op de Campus en Beeldbrengers een podcast(serie) gestart over eenzaamheid in Nijmegen.

Om het uit de taboesfeer te halen, het te omarmen in plaats van weg te stoppen. We delen verhalen van verschillende mensen waarmee we in gesprek zijn gegaan en zijn ook benieuwd naar het verhaal van jou, de luisteraar. De eerste aflevering is nu beschikbaar op Spotify! Nijmeegse verhalen en ontboezemingen rondom het thema eenzaamheid. Ontroerende, geestige en inspirerende portretten van mensen in en om Nijmegen. Gedachten, herinneringen en ervaringen rondom eenzaamheid. Laten we erover praten, het uit de taboesfeer halen, delen waar we de ander nodig hebben en wat het ons kan leren.

Aflevering #1 – Eenzame begrafenissen, met Heidi Koren

In de eerste aflevering deelt stadsdichter Heidi Koren haar gedachtes, herinneringen en ervaringen rondom eenzaamheid. Ze vertelt over haar aanstelling als stadsdichter, haar bijdrage aan eenzame begrafenissen en over de eenzame uitvaart van Vavadio. Met muziek van (en uitgevoerd door) René van Münster. Ook te beluisteren via de Spotify-app.


Gast: Heidi Koren /  interview: Beeldbrengers & LUX / Montage: René van Münster, Cello Octet Amsterdam / Muziek: René van Münster / idee & concept: Via Berlin & LUX

Beluister hier een teaser

In deze podcast hoor je verhalen, interviews en reflecties op deze eenzame periode van de inwoners van Nijmegen die de eenzaamheid uit de stad verklankt. We delen ze in een podcastserie om zo eenzaamheid bespreekbaar te maken. Om samen eenzaamheid te omarmen, het is een onderdeel van het leven.

Deze podcast wordt een artistiek product vanuit de stad. Hoe klinkt het geluid van eenzaamheid in Nijmegen? Jij kunt bijdragen aan dit audiodocument waarin we deze unieke en vervreemdende tijd vastleggen. Wie weet luisteren we dit over jaren nog eens terug en zeggen we; ‘Oja, zo voelde dat toen in die tijd’.

Deze podcast is een co-productie van LUX, Via Berlin, Radboud Universiteit, Cultuur op de Campus en Beeldbrengers.

Meedoen aan deze podcast(serie)

Hoe je jouw bijdrage kunt leveren? Ga in gesprek met iemand in jouw omgeving over wat deze tijd voor hen betekent. Hoe is het om niemand te zien, om niemand vast te houden. Wat mis je het meest? En wat ervaar je als je eenzaam voelt? Het liefst verzamelen we een breed palet van deze verhalen. Ga Spreek je eigen gedachtenspinsels hardop uit en neem deze op. Of ga het gesprek aan met iemand anders en vraag het je ouder, kind, oma, beste vriendin of buurman en neem dit op. Mocht je liever met ons in gesprek gaan over eenzaamheid, stuur een mail met je contactgegevens naar [email protected] en een van onze programmamakers belt je op voor een interview die dan wordt opgenomen. We horen het graag van alle mensen, in alle leeftijdscategorieën. Hoe diverser de verhalen, hoe beter. Neem het geluid van je interviews op en stuur de voicemessages naar [email protected]. Voor de podcast is het fijn als het interview niet te kort is.

Lancering podcast

Maandag 22 maart 2021 was wethouder Grete Visser (onderwijs; welzijn en zorg) bij ons op bezoek. Programmamaker Ilse Schaminee en deelnemer Dominique spraken met de wethouder Grete Visser over de podcast, het thema eenzaamheid en de inbedding in de stad. Verder heeft de wethouder een fragmenten gehoord van deze nieuwe podcast. De eerste aflevering verschijnt binnenkort online!

Vragen voor interview over eenzaamheid

Wil je graag in gesprek over eenzaamheid maar weet je niet goed welke vragen je kunt stellen? We hebben een aantal voorbeeldvragen op een rij gezet:

– Wat is voor jou het verschil tussen eenzaam zijn en alleen zijn?
– Ben je vaak alleen? Hoe vind je dat?
– Ben je ook eenzaam? / Ben je weleens eenzaam? Hoe voelt dat?
– Heb je meer last van een eenzaam gevoel als je alleen bent of wanneer je met veel mensen bent?
– Wat voor kleur zou je eenzaamheid geven?
– Is er een geur die je associeert met eenzaamheid?
– Hoe smaakt eenzaamheid voor jou?
– Is er bepaalde muziek die je aan eenzaamheid doet denken?
– Is er muziek die je je (nog) eenzamer kan laten voelen?
– Welke muziek kan jou troosten of een fijn gevoel geven?
– Op welke leeftijd heb je je het meest eenzaam of alleen gevoeld?
– Ken je (andere) mensen die zich eenzaam voelen? Praten jullie daar weleens over?
– Wat doe jij als je merkt / hoort dat iemand dichtbij je eenzaam is?
– Zijn er plekken waar jij heen gaat juist als je je alleen of eenzaam voelt?
– Zijn er plekken in Nijmegen die je heel eenzaam vindt voelen?
– Wat doe jij om je minder alleen of eenzaam te voelen?


Dit programma is onderdeel van ‘Podium de Eenzaamheid‘.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?