sluit

Portretten over eenzaamheid

Met Portretten over Eenzaamheid geven we eenzaamheid een plek en bevorderen we verbinding. Iedere maand bieden we een nieuw persoon het (virtuele) podium, waarin degene zijn of haar verhaal over eenzaamheid deelt. Deze verhalen worden uitgelicht in een interview en in een podcastaflevering.

Portret #1 Heidi Koren

Heidi Koren is sinds 2021 stadsdichter van Nijmegen. Als schrijver kent zij eenzaamheid in verschillende verschijningen. Verstopt in een eenzaam hutje waar zij drie maanden alleen woonde om, tussen haar persoonlijke worstelingen door, haar roman af te maken. Of op de eenzame weg die zij aflegt in het schrijverschap. Hard werken, zonder zeker te zijn van wat er wacht op de bestemming.

Op eenzame uitvaarten wordt Heidi met haar neus op de eenzaamheid van anderen gedrukt. Dat vindt ze confronterend, maar ook goed. In haar rol als stadsdichter vult Heidi een lege uitvaart zonder dierbaren met haar gedicht. Een aantal weken terug gebeurde dat voor haar voor het eerst, op de eenzame uitvaart van Vavadio. Naast zijn geboortedatum en -plaats, wist Heidi niets van hem.

… Wie weet aan wie je dacht
wie er nooit vergeten naar wie je altijd terug zou willen en
wie er nu nog steeds naar jou verlangt

Afbeelding: Het schrijfhuisje van Heidi Koren

Heidi kan bij iedereen aan het graf komen te staan en vindt ook dat iedereen het verdient. Een mooie verrassing was het toen er mensen van de nachtopvang en woningbouwvereniging waar Vavadio bekend was aan kwamen rijden. “Ik merkte dat ik opgelucht was toen ik van die mooie verhalen hoorde. Toen dacht ik: fijn dat hij nog even gelukkig is geweest.”

Lees hier het hele gedicht en meer over de eenzame uitvaart van Vavadio.

De podcast-aflevering met Heid Koren is vanaf woensdag 26 mei te beluisteren.


Deze portretten worden in beeld gebracht door LUX in samenwerking met Beeldbrengers. Dit programma is onderdeel van ‘Podium de Eenzaamheid‘.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?