sluit

Postbus de Eenzaamheid

We nodigen je uit om je te verdiepen in wat het betekent om alleen te zijn. Met Postbus de Eenzaamheid geven we eenzaamheid een plek, bevorderen verbinding en creëren momentum om elkaar uiteindelijk in levende lijve weer te ontmoeten.

We roepen iedereen op om een brief in te sturen. Ondertussen hebben wij alvast wat persoonlijke brieven verzameld van eenzamen uit de stad. Er wachten mensen op jouw antwoord! Meld je aan om gekoppeld te worden aan een brievenschrijver en word een penvriend.

WORD PENVRIEND
Door het coronavirus zitten we allemaal binnen, verplaatsen we ons alleen nog maar van bank naar bed en vice versa. Bij hoge uitzondering komen we buiten. Het lijkt alsof we stilstaan. Maar het feit dat wij als mensen binnen blijven, betekent niet dat er geen beweging meer is. Juist als we vanuit ons raam naar de straten, de parken, de stegen kijken, ontvouwt de beweging zich voor onze ogen. Met een schrijfopdracht, geformuleerd door schrijver Koen Frijns, gebruik je dit thema om jouw brief vorm te geven.

Schrijf je verhaal dat voortkwam uit onderstaande opdracht op in een brief en stuur deze naar Postbus 1155, 6501 BD Nijmegen of mail je brief naar [email protected]. Wij zullen ervoor zorgen dat het bij een andere briefschrijver terecht komt.

STAP 1
Kijk vijf minuten uit je raam en schrijf alle dingen op die bewegen. Dat kan wat vuilnis op de grond zijn, de takken van een boom, een auto die voorbij rijdt.

STAP 2
Kijk nu aandachtig naar de bewegingen. Bewegen de takken van die boom anders in de top? Danst dat stukje vuilnis? Of struikelt het maar? Verandert de beweging als de wind draait? Noteer je bevindingen.

STAP 3
Schrijf een brief waarin je vertelt wat je ziet en wat je mist. Vertel ook wat over jezelf zodat de lezer wat meer te weten komt over jou.

SPREEKUREN
We organiseren spreekuren om vragen van briefschrijvers te beantwoorden. Je kunt op vaste momenten bellen met Marjolein Visser. Zij werkt als schrijver samen met De Nieuwe Oost | Wintertuin, studeerde Klinische Psychologie en Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies en deed onderzoek voor verschillende hulpinstellingen en ministeries. Ze schreef het boek Restmens, dat het verhaal vertelt van Pim en David en hun plaats in een samenleving die gericht is op uiterlijke schijn. Restmens werd lovend ontvangen en door Psychologie Magazine benoemd tot een van de vijf beste boeken van 2020. Je kunt je aanmelden voor de spreekuren door een mail te sturen naar [email protected]. Je krijgt dan te horen op welke momenten je met Marjolein kunt bellen.

Dit briefwisselingsproject is een co-productie van De Nieuwe Oost | Wintertuin & LUX als onderdeel van ‘Podium de Eenzaamheid’. 

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?